Hitna istraga o poslovanju IKL-a

Izvor: S media, 28.Jun.2010, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitna istraga o poslovanju IKL-a

Savet za borbu protiv korupcije zahteva u današnjem pismenom obraćanju premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću da nadležne institucije hitno ispitaju krivičnu prijavu koju su mali akcionari IKL- a podneli protiv bivšeg rukovodstva zbog nezakonitog poslovanja, čime su doveli u pitanje opstanak tog preduzeća.

Savet očekuje da nadležne institucije hitno reaguju, ispitaju sve navode iz krivične prijave protiv bivšeg direktora Djoke Vergaša, predsednika Upravnog odbora Zorana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ćopića i predsednika Nadzornog odbora Miodraga Skulića.

Obimna dokumentacija koju je prikupio i analizirao Savet, ukazuje da je blokada računa IKL-a izazvana prebacivanjem sredstava te fabrike, na račune povezanih preduzeća većinskih vlasnika IKL-a.

Indikativno je da su ta sredstva, kroz model davanja kratkoročnih pozajmica, prebacivana "Agrokopu", "Hemovetu" i "Agrovojvodini", čije se vlasništvo, baš kao i u IKL-u, vezuje za ime Antona Stanaja, uhapšenog u septembru 2007. zbog šverca cigareta.

Savet ukazuje da se u pomenutim preduzećima pominje i ime Zorana Ćopića, koji je svojevremeno privodjen zbog sumnji o umešanost u nedozvoljenu trgovinu cigaretama. On se i u IKL-u, i u gotovo svim drugim pomenutim preduzećima, nalazi na čelu njihovih upravnih odbora. Imena Stanaja i Ćopića često su pominjana i poslednjih meseci u vezi sa finansijskom istragom protiv Darka Šarića, osumnjičenog za šverc kokaina.

Savet postavlja i pitanje - kako je moguće da u okviru finansijske istrage protiv Darka Šarića, u koju su, izmedju ostalih, uključena preduzeća Stanaja i Ćopića, nije obavljena i kontrola poslovanja Fabrike kotrljajućih ležajeva, čime bi bila sprečena mogućnost daljeg upropašćavanja imovine i dokumentacije preduzeća.

Savet konstatuje da je nedopustivo izostajanje bilo kakvih reakcija nadležnih institucija u situacijama, kada se krše prava manjinskih akcionara, kao što je to slučaj sa akcionarima IKL-a.

"Dok Vlada ističe da je njeno osnovno opredeljenje smanjenje stope nezaposlenosti, nekoliko stotina radnika IKL-a ostaće bez posla, jer fabrici preti stečaj zbog blokade računa za koju postoji sumnja da je namerno izazvana", navodi se u pismu, koje je potpisala predsednica Saveta Verica Barać.

Istovremeno, primećuje ona, `te institucije vrlo brzo reaguju kada pojedinci, koji uživaju podršku vlasti, smatraju da su njihova prava povredjena`.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Savet za borbu protiv korupcije traži istragu o IKL-u

Izvor: Blic, 28.Jun.2010

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je danas da je od Vlade zatražio da se u okviru finansijske istrage o poslovima Darka Šarića, osumnjičenog za šverc nakrotika, ispita poslovanje beogradskog preduzeća Industrija kotrljajućih ležajeva - IKL. Protest radnika IKL-a..U dopisu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.