Hiseni u poseti Sloveniji

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiseni u poseti Sloveniji

Ljubljana, Priština -- Na poziv slovenačkog šefa diplomatije Dimitrija Rupela, u radnu posetu Sloveniji stiže ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.

Kako saopštava slovenačko ministarstvo spoljnih poslova, radi se o "prvom susretu među državama na tom nivou", nakon proglašenja kosovske nezavisnosti i stupanja na snagu kosovskog ustava.

Ova poseta namenjena je predstavljanju i identifikaciji oblika pomoći koje će Slovenija ponuditi Kosovu u jačanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << administrativne osposobljenosti Kosova, pre svega pri uspostavljanju kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, slovenačka strana će kosovskog ministra upoznati sa programima koje u vezi sa pomenutom pomoći za jesen zajednički pripremaju slovenački Centar za evropsku budućnost i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Poseta Hisenija, prema najavi Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, biće i prilika za jačanje bilateralnih odnosa Slovenije i Kosova, kao i upoznavanje sa aktuelnom situacijom na Kosovu, posebno u vezi sa rekonfiguracijom međunarodne prisutnosti na Kosovu i "u vezi sa zalaganjima za šire međunarodno priznanje Kosova", kao i razmenu mišljenja o položaju u regiji.

Osim toga, ova poseta kosovskog ministra odvija se samo nekoliko dana pred donatorsku konferenciju o Kosovu, zbog čega će biti i prilika za razgovor o ekonomskoj i socijalnoj perspektivi Kosova.

Domaćin, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, najpre će većeras ugostiti kosovskog ministra, nakon čega će Skender Hiseni u utorak posetiti i dvorac Jable, u kome se nalazi Centar za evropsku budućnosti.

"Nemačka će da pomaže Kosovu"

Državni sekretar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Ginter Glozer izjavio je danas da će nemačka vlada nastaviti da podržava kosovske institucije.

Glozer je tokom posete Prištini podsetio da je Nemačka lobirala za nezavisnost Kosova i za sve pozitivne procese koji su se u poslednje vreme desili na Kosovu.

Ocenivši da su pred Kosovom brojni politički i ekonomski izazovi, nemački diplomata je kazao da su se prištinske institucije obavezale da će primeniti Ahtisarijev plan.

"Da bi došlo do integracije svih koji žele da žive na Kosovu, potrebno je angažovanje i kosovskih Srba. To je od velike važnosti. Nadamo se da će formiranjem nove vlade Srbije doći do pozitivnog zaokreta kako bi ove dve zemlje u budućnosti sarađivale", kazao je Glozer.

Prema njegovim rečima, nemačka vlada ne podržava srpske paralelne strukture na Kosovu.

"I ranije smo naglašavali da na Kosovu mora postojati zajednička politika i osudili smo formiranje paralelnih srpskih struktura na Kosovu koje nisu u skladu sa Ahtisarijevim planom", ocenio je Glozer.

Dodao je da na Kosovu postoje i grupe Srba koje ne podržavaju paralelne strukture i koje se zauzimaju za suživot na Kosovu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju zahvalio je Nemačkoj na njenoj dosadašnjoj pomoći svim procesima na Kosovu, kao i za priznavanje nezavisnosti.

Sejdiju je dodao da je od nemačkog ministra dobio garancije da će se ta pomoć nastaviti.

"Jako je važno što smo na zajedničkim koordinatama na važnom kretanju koje ćemo imati kako bismo Kosovo učinili demokratskom državom svih građana, naprednom i perspektivnom za sve", kazao je predsednik Kosova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči naveo je da je Kosovu potrebna podrška Nemačke, i na političkom i na ekonomskom planu.

Tokom posete Kosovu nemački državni sekretar će se sastati i sa ministrom spoljnih poslova Kosova, obići predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu, kao i nemačke vojnike u Prizrenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.