Hiseni: Status Kosova nepromenljiv

Izvor: B92, 03.Feb.2010, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiseni: Status Kosova nepromenljiv

Vašington -- Kosovo će postati uvaženi član međunarodne zajednice uprkos tome što Beograd blokira priznavanje nezavisnosti, kaže šef diplomatije Kosova Skender Hiseni.

Hiseni je rekao da je 65 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, ali je priznao da veliki broj država, među kojima i pet članica Evropske unije, to još nije učinio. On smatra da se neke zemlje uzdržavaju od priznanja nezavisnosti jer čekaju savetodavnu odluku Međunarodnog suda pravde, iako veruje da ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presuda neće nužno usloviti njihov stav.

"Ne vidim nikakvu mogućnost da sud zaključi da kosovska nezavisnost nije u skladu sa međunarodnim pravom, jer u njemu ne postoji nikakvo pravilo ili norma koja zabranjuje proglašenje nezavisnosti nekog entiteta. Zato smo tako sigurni da će sud na kraju zaključiti da proglašenje naše nezavisnosti nije bilo nelegalno", rekao je Hiseni.

"Mi smo uvereni u nepristrasnost suda i sigurni da će ishod biti pozitivan", istakao je Hiseni.

Među dostignućima ostvarenim posle proglašenja nezavisnosti Hiseni je pomenuo izgradnju državnih institucija na bazi novog, modernog ustava, članstvo u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, rast bruto društvenog proizvoda i napredak u procesu decentralizacije.

"Mi sarađujemo sa Euleksom i Međunarodnom civilnom kancelarijom kako bi se vladavina zakona ponovo uspostavila. Moram da kažem da, nažalost, Beograd u tome ne pomaže, više puta smo ga pozivali da sarađujemo na pitanjima od značaja za srpsku zajednicu na Kosovu, ali Beograd sve to uslovljava nekim razgovorima o statusu", rekao je Hiseni.

On je istakao da je status Kosova rešen i da je Kosovo nezavisno.

"Nikada se nećemo vratiti razgovorima o statusu, ali smo spremni da razgovaramo o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je Hiseni.

Šef kosovske diplomatije je ocenio da je koncept podele Kosova trenutno najopasnija ideja kada je reč o stabilnosti zapadnog Balkana.

"Umesto prekrajanja granica bilo koje članice bivše Jugoslavije, region treba da se okrene procesu integracija i zajedničkoj evropskoj budućnosti, a EU verovatno ne želi da, prijemom zemalja zapadnog Balkana jednog dana nasledi problem srpskog nepriznavanja kosovske nezavisnosti", izjavio je Hiseni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.