Izvor: B92, 04.Maj.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiseni: Sa Srbijom kao nezavisni

Priština -- Kosovo je spremno da pregovara sa Srbijom o tehničkim pitanjima, ali samo kao dve nezavisne države, izjavio je ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.

Mediji su preneli i da je Hiseni priznao da je povećana potreba za ovim pregovorima, jer dalja stabilizacija odnosa u regionu ima prvorazredni značaj. On nije negirao mogućnost tehničkih razgovora između Kosova i Srbije, dodajući da kao i sa drugim zemljama u regionu, Kosovo ima o čemu da razgovara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Hiseni je rekao da te pregovore vidi kao mogućnost za normalizaciju odnosa između dve zemlje.

"Taj razgovor će se ticati različitih pitanja od zajedničkog interesa između susednih zemalja zapadnog Balkana. Bilo kakvi razgovori između Kosova i Srbije mogu

biti instrument za smanjenje tenzija u odnosima naše dve zemlje."

On je istakao i da je nedavno dobio dodatne zahteve za razgovore između Kosova i Srbije, ne navodeći adresu sa koje su zahtevi stigli, a lokalni mediji pretpostavljaju da su to Evropska Unija (EU)i Sjedinjene Američke Države (SAD).

"Zahtevi za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbija postoje od proglašenja nezavisnosti. Sada su ti zahtevi intenzivirani. Mislim da su nam razgovori trenutno još potrebniji jer imamo zajedničke probleme sa kojima se Kosovo suočava sa jedne a Srbija sa druge strane."

Eventualni razgovori sa Srbijom prihvatljivi su jedino na nivou dve ravnopravne države, rekao je Hiseni, odbacujući svaku mogućnost otvaranja pitanja statusa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.