Hiseni: Nezavisnost je nepovratna

Izvor: B92, 23.Jan.2010, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiseni: Nezavisnost je nepovratna

Njujork -- Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni rekao je u Njujorku da je kosovska nezavisnost nepovratna i da će tako i ostati zbog regionalne bezbednosti.

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, Hiseni je rekao da je Priština dobila međunarodno priznanje od 65 država, a da su sa 25 zemalja uspostavljeni diplomatski odnosi.

"Kosovo je spremno da poboljša odnose i sa Republikom Srbijom. Dijalog među našim zemljama se može odvijati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa i samo na ravnopravnoj osnovi, između dve nezavisne i suverene države", rekao je Hiseni i istakao da Priština odbija bilo kakve pozive za ponovni početak pregovora o statusu Kosova.

On je poručio da pozivi za otvaranje novih pregovora dolaze od ljudi koji nisu svesni situacije ili žele da destabilizuju region i dodao da bi novi pregovori mogli da izazovu i novi sukob u regionu. Takav stav Hisenija, predsednik Srbije Boris Tadić okarakterisao je kao direktnu pretnju.

Osvrćući se na rezultate koji su u 2009. godini ostvareni na Kosovu, Hiseni je ocenio da protekla godina bila veoma uspešna na brojnim poljima.

"Kompletirali smo proces učlanjenja u MMF i Svetsku banku. Priznanje nezavisnosti je nastavljeno tokom cele godine. Vlada Kosova je bila veoma uspešna u rešavanju mnogobrojnih pitanja iz oblasti privrede, pravde, bezbednosti na celoj teritoriji Kosova", rekao je Hiseni.

Hiseni je kazao da je Kosovo nastavilo da gradi svoje institucije "na osnovu novog demokratskog Ustava i na osnovu odredaba plana međunarodnog posrednika, finskog predsednika Martija Ahtisarija".

Govoreći o procesu koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde, Hiseni je rekao da Kosovo ima puno poverenje u tu instituciju.

Ocenio je da je opšta i bezbednosna situacija na Kosovu mirna i održiva i da stanje na severu zemlje ostaje jedno od pitanja koje izaziva uznemirenja.

Prema Hiseniju, dobrobit i povratak pripadnika manjinskih zajednica i povratak raseljenih na njihova imanja bio je prioritet kosovskih institucija i na tom polju je napredak koji je postignut u 2009. godini, kako kaže, bio vidan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.