Hilandaru 2,5 miliona dinara pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilandaru 2,5 miliona dinara pomoći

Vojvođanska banka donirala je 2,5 miliona dinara za obnovu manastira Hilandar, rečeno je danas novinarima.

Predsednik izvršnog odbora te banke Marinos Vatis rekao je u zadužbini Hilandara u Beogradu da je to poruka i poziv svim preduzećima koja posluju u Srbiji da pomognu obnovu značajnog manastira za srpski narod.

"Verujemo da postoje tri osnovna stuba za napredak svake države - deca, poštovanje prema kulturi, a posebno prema veri", rekao je Vatis, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Hilandar jedan od ključnih stubova odnosa između dva bratska naroda.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zahvalio je Vojvođanskoj banci zato što razume potrebe srpskog naroda.

"Vojvođanska banka je pokazala da je odgovorna, da deo novca koji zarađuje na ovim prostorima hoće da vrati upravo ovom prostoru. Hilandar je naše duhovno središte hiljadu godina i kada to prepozna neko ko nije iz srpskog naroda onda možda tek tada vidimo koliki je značaj Hilandara i koliko se ne može ograničiti samo na jedan narod", rekao je Vulin.

On je dodao da je Vojvođanska banka na taj način pokazala koliko joj je stalo do srpskog naroda i njegove istorije, kulture i tradicije.

"A svi moramo da razumemo i da naučimo da bez istorije i tradicije nismo ništa i da bez sećanja na one koji su bili pre nas, neće biti ni oni koji će doći iza nas. Ovo je način da se pokaže koliko su Srbi i Grci bliski, koliko veruju i dele iste vrednosti", rekao je Vulin.

Od početka obnove 2006. do danas završeno je oko 65 odsto predviđenog posla, kazao je direktor Zadužbine Milivoje Ranđić i dodao da je nešto manji procenat dat na korišćenje.

"Ove godine je 'Beli konak' glavni cilj. Reč je objektu koji je potpuno devastiran u požaru. Nadam se da će glavni radovi biti završeni ove godine na tom objektu i da ćemo iduće godine kao glavni posao početi sa obnovom i poslednjeg dela manastira", rekao je Ranđić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.