Izvor: Blic, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiber za jedan tekst povelje

Hiber za jedan tekst povelje

BEOGRAD (Beta) - Potpredsednik Građanskog saveza Srbije Dragor Hiber očekuje da će ustavna komisija sledeće nedelje ponuditi jedan tekst ustavne povelje buduće zajednice Srbije i Crne Gore, koji će biti prihvatljiv za obe sadašnje jugoslovenske republike.

Na konferenciji za novinare, on je ocenio da ima još prostora za pomeranja od polaznih koncpepcija za pisanje ustavne povelje i da očekuje da ustavna komisija do 1. avgusta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili neki dan kasnije, ponudi jedan, a ne više tekstova. Hiber, koji je član ustavne komisije, rekao je da ne smatra da će Evropska unija, odnosno njen visoki predstavnik Havijer Solana, odlučiti o budućem izgledu zajedničke države Srbije i Crne Gore i ustavne povelje, već da će domaćim nadležnim organima biti ponuđena samo stručna pomoć.Prema njegovim rečima, deo ustavne potkomisije iz redova DPS i SDP Crne Gore predlažu da zajednička država nema nikakvih sopstvenih nadležnosti, već da joj određene poslove prenose države članice koje bi imale sav suverenitet.

Drugu koncepciju zastupaju članovi, poslanici Savezne skupštine i deo poslanika Skupštine Srbije - da buduća zajednička država ima sve bitne atribute i pravni poredak sa ustavnom poveljom na vrhu, kazao je Hiber, ocenivši da, ipak, ima još prostora za izradu trećeg, zajedničkog, teksta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.