Izvor: B92, 04.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Havijer Solana u petak u Beogradu

Beograd -- Predstavnik Evropske unije Havijer Solana doputovace u petak u Beograd da bi susretu s vodjstvom Jugoslavije, Srbije i Crne Gore "dao podstrek hitnom okoncanju usvajanja Ustavne povelje", saopstio je u sredu Savet ministara EU u Briselu. "EU ponovo istice da je brzo okoncanje tog posla hitno i nuzno da bi Srbija i Crna Gora bile u stanju da se usredsrede na glavne brige svojih gradjana, a to su posebno ekonomski razvitak i napredovanje reformi", navodi se u saopstenju. Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << petnaestorica, takodje, predocavaju da je brzo okoncanje rada na Ustavnoj povelji hitno neophodno i da bi bila "ubrzana integracija Srbije i Crne Gore u EU, kroz proces stabilizacije i pridruzivanja, kao i u druge medjunarodne institucije". Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica izjavio je za Radio B92 da vise nije onoliki optimista koliki je bio pre kad je u pitanju prijem Jugoslavije u Savet Evrope i prognozirao da ce SRJ ipak postati clanica tog tela, ali malo kasnije nego sto se ocekivalo. On je rekao da zastoji u radu na Povelji tesko mogu biti opravdani, ali da mogu biti objasnjeni uskim interesima i zlim namerama ucesnika tog procesa i nepostovanjem 3 pravila kojih se trebalo drzati. Prvo je da zajednica Srbije i Crne Gore mora imati svojstva drzave, drugo da mora biti postovan "Beogradski sporazum" i trece, da bude postovana procedura propisana Sporazumom, istakao je Kostunica. "U njemu je u stvari, mada svedeno, potpuno jasno receno koje su institucije, koje su funkcije drzave, sta je iznad cega, sta je vise, sta je nize, Ustavna povelja je iznad Ustava republika, da Ustavi republika moraju da budu usaglaseni sa Ustavnom poveljom, sve je to krajnje jasno. Umesto toga, pojavila se jedna magla u kojoj je nesto sto je neminovno za jednu pravno uredjenu drzavu, a to je hijerarhija propisa, postavljeno na glavu, pa ispada da ono sto je vise treba da bude usaglaseno s nizim, sve to treba da zavisi od beskonacnog dogovaranja i pogadjanja", rekao je predsednik SRJ. U tom kontekstu, on je kritikovao dogovor Vlada Srbije i Crne Gore koji se "odvijao mimo pravila predvidjenih ustavnom procedurom". Kostunica je rekao i da dolazak Solane u Beograd pokazuje visok stepen zaintesovanosti EU da to pitanje bude reseno i naglasio da u razgovorima o Ustavnoj povelji moraju ucestvovati svi potpisnici "Beogradskog sporazuma".

S jednim od potpisnika, crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem, u utorak je u Podgorici razgovarao specijalni izaslanik Havijera Solane Stefan Lene. On se sreo i s liderom Socijalisticke narodne partije Predragom Bulatovicem, a o sadrzaju razgovora izvestava dopisnik B92 iz Podgorice Srdjan Jankovic. Lene je obavestio Djukanovica da Brisel ima veoma pozitivan odnos prema tekstu Povelje koji su pripremile 2 Vlade. Taj tekst, kako je rekao Lene, ne samo da je kompatibilan s "Beogradskim sporazummom", vec je, generalno gledajuci, na liniji evropske perspektive. U daljem procesu samo oko nekih tacaka potrebna su odredjena razjasnjena, pise u saopstenju iz Djukanovicevog kabineta, a Djukanovic je ponovio punu spremnost Crne Gore da na konstruktivan nacin doprinese finalizaciji rada na Ustavnoj povelji kako bi se njenim usvajanjem sto pre stekli uslovi za konstituisanje zajednice.

Lene se sastao i s Bulatovicem, nakon cega je Bulatovic saopstio utisak da je EU zeli istinsku zajednicu koja ima jasne nadleznosti, posebno sud, sto je prethodnim tekstovima neprecizno definisano. EU takodje zeli jedinstveno ekonomsko trziste i zalaze se da izbor poslanika za zajednicku skupstinu bude neposredan. Navodeci da su to najveca sporna pitanja u Crnoj Gori, Bulatovic je konstatovao da polarizacija po tim pitanjima moze da zakoci izglasavanje Ustavne povelje. "Treba imati u vidu da je jedan deo Crne Gore, a to su Demokrstska partija socijalista, Liberalni savez i Socijaldemokratska partija, akter u odlucivanju i izradi i sasvim sigurno bez njih nije moguce u crnogorskom parlamentu usvojiti Ustavnu povelju, kao sto je evidentno da bez SNP to nije moguce uraditi u saveznom parlamentu", rekao je Bulatovic.

Iz Kabineta predsednice Skupstine Crne Gore Vesne Perovic, s kojom se Lene sastao posle Djukanovica i Bulatovica, navodi se da je Lene pozdravio tekst Povelje 2 Vlade, jer on predstavlja korak napred u pisanju Ustavne povelje. Lene, medjutim, smatra da bi tekstom Povelje trebalo da bude predvidjen budzet savezne drzave, kao i neposredan izbori za Parlament buduce zajednice. Lene nije davao izjave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.