Izvor: B92, 11.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški istražioci ispitali Haradinaja

Priština -- Istražioci Haškog tribunala završili su ispitivanje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

On je ispitivan o ratnim zbivanjima na Kosovu, tokom 1998. i 1999. godine dok je bio komandant zvanično rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova za područje Metohije. Nakon današnjeg ispitivanja, Haradinaj je novinarima rekao da su ga istražitelji Tribunala juče i danas ispitivali povodom optužbi koje mu se stavljaju na teret, ne govoreći detaljnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o kojim je optužbama reč.

Haradinaj je rekao da je danas, odgovarajući na postavljena pitanja, završio obaveze koje je imao prema Haškom tribunalu i da se vraća građanskim i političkim obavezama.

Pravosudne vlasti Srbije protiv Haradinaja su podnele 108 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da je izvršio dela terorizma i udruživanja radi neprijateljske delatnosti, kao i zbog ubistva civila. Pravosuđe Srbije tereti Haradinaja da su pod njegovom komandom pripadnici jedinice "Crni orlovi" kidnapovli i na brutalan način ubili više desetina srpskih civila. Jedan broj leševa civila je pronađen u Radonjićkom jezeru i seoskim bunarima u opštini Dečani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.