Harland: Unmik će ostati u srpskim oblastima

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harland: Unmik će ostati u srpskim oblastima

Zamenik šefa Unmika Dejvid Harland kaže da će misija UN, uprkos smanjenju za 70 odsto, ostati "veoma prisutna u srpskim oblastima".

"Trenutno imamo oko 4.000 službenika na Kosovu i većina njih je u policiji. Misija će u naredna tri meseca biti umanjena za otprilike 70 procenata", rekao je Harland.

On je rekao da će, nakon umanjenja koje je deo procesa preoblikovanja Unmika, prisustvo misije biti veoma malo u albanskim oblastima, ali da će "biti veoma prisutni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u oblastima nastanjenim Srbima, kako bi se izbegle praznine u pogledu bezbednosti".

Gostujući u programu mitrovičkog radija "Kontakt plus", Harland je naveo da će i poslednjih 30 posto predstavnika Unmika moći da bude uklonjeno ukoliko predstavnici Euleksa postignu sporazum sa Srbijom o razmeštanju misije EU u oblastima nastanjenim Srbima i ukoliko to prihvati Savet bezbednosti UN-a. On je rekao da će jedan od osnovnih prioriteta misije UN-a na Kosovu biti ponovno uspostavljanje vladavine prava na severu pokrajine.

"Za nas je veoma pozitivan znak to što su se predstavnici Srbije složili da se to uradi bez ustanovljenja paralelnih institucija", kazao je Harland.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.