Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Harčenko: Rusija će tražiti anuliranje proglašenja nezavisnosti

Rusija će tražiti od Saveta bezbednosti UN da "anulira" eventualno unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je danas ruski predstavnik u pregovaračkoj "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Rusija će tražiti poništenje ovakve odluke i sastanak Saveta bezbednosti, jer bi ovim potezom bila prekršena Rezolucije 12 44", izjavio je Bocan-Harčenko, a prenosi agencija Interfaks.

Pored toga, naveo je ruski diplomata, u tom slučaju Rusija će zahtevati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da "šef misije UN na Kosovu takođe anulira tu odluku, kao najviši administartor u pokrajini". On ima ovlašćenja da ukine bilo koju odluku privremenih organa Kosova, rekao je Bocan-Harčenko.

Odgovarajući na pitanje kakav će biti stav Rusije tokom razmatranja statusa Kosova u SB UN, 19. decembra, on je rekao da će se "zalagati za nastavak pregovora i izneti odgovarajući predlog o tome".

Taj, predlog, međutim, neće biti u obliku rezolucije, zato što ne postoji osnova, jer nema kompromisa, naglasio je Bocan-Harčenko.

On je kazao da će se Rusija zalagati za donošenje odluke SB UN "u korist nastavka pregovaračkog procesa, na bazi onog što je uradila 'trojka'".

Miliband: Oseća se jedinstvo i odlučnost

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband je izjavio za BBC da se tokom jučerašnjih razgovora o Kosovu „osećalo jedinstvo i odlučnost” da Evropska unija predvodi proces oko utvrđivanja budućeg statusa Kosova.

Na pitanje kada London želi da Kosovo dobije nezavisnost, odgovorio je da je „očigledno da je bilo kakvo proglašenje u prvom redu na samim kosovskim Albancima”, da su oni „rekli da žele da rade sa međunarodnom zajednicom” i ne očekuju da „već sutra imaju ambasade u svim glavnim gradovima sveta”.

„Kosovo je poslednji deo jugoslovenske slagalice i treba da se uklopi sa ostalim delovima na zapadnom Balkanu kako bi se dobila stabilnost, i bezbednosna, kao i politička, ekonomska i društvena”, rekao je Miliband.

Francuska podržava nezavisnost Kosova

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju ocenilo da nema potrebe da se vode novi pregovori između Beograda i Prištine i da treba pronaći budući status Kosmeta.

"Žalimo što Beograd i Priština nisu uspeli da pronađu sporazum. Posrednička "trojka" je isrcpila sve mogućnosti da se dođe do dogovornog rešenja, ali ni jedna od njih nije omogućila da se stavovi približe. Delimo mišljenje evropskog pregovarača Volfganga Išingera da novi pregovori između Beograda i Prištine nemaju nikakvih izgleda da uspeju", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je ocenilo da je na Kosmetu "status kvo predugo trajao".

"Vreme je da se za Kosmet utvrdi status koji će odgovoriti težnjama njegovog stanovništva, kao i da srpskoj zajednici na Kosmetu pruži sve garancije. Želimo da se međunarodna zajednica i Evropska unija angažuju, svojim prisustvom na Kosmetuu, da nadgledaju sprovođenje u delo tog statusa", kaže se u saopštenju.

Buš i Napolitano razgovarali o Kosovu

Američki predsednik Džordž Buš i njegov italijanski kolega Đorđo Napolitano razgovarali su danas u Vašingtonu o nizu spoljnopolitičkih pitanja, uključujući i razvoj situacije oko rešavanja statusa Kosova, posle okončanja pregovora koje je vodila posrednička "trojka" Kontakt grupe.

"Potvrdili smo bliskost naših pozicija o načinu na koji se treba rešiti nezavisnost Kosova, uzimajući u obzir sveopšte komplikovanu situaciju u regionu", rekao je italijanski predsednik Napolitano novinarima.

Predsednik Buš se nije upuštao u objašnjavanje detalja razgovora, navodeći kratko da je sa Napolitanom diskutovao o situaciju na Kosovu, u Libanu i Avganistanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.