Haradinaj na slobodi, uprkos uznemiravanju svedoka na Kosovu

Izvor: Studio B, 08.Dec.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj na slobodi, uprkos uznemiravanju svedoka na Kosovu

Tribunal u Hagu je odlučio da Ramuša Haradinaja, optuženog za zločine na Kosovu 1998, pusti na privremenu slobodu tokom predstojeće praznične pauze.

Haradinaj će 17. decembra biti pušten iz pritvora Tribunala u Sheveningenu, gde će, po odluci sudija, morati da se vrati do 14. januara. Kao razlog za privremeno oslobađanje, Haradinaj je, krajem novembra, naveo da mu je supruga trudna i da bi trebalo da se porodi sredinom januara. Pored toga, kako piše u zahtevu, on bi želeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da vidi svoje dvoje dece.

U večerašnjoj odluci, pretresno veće Bakonea Molotoa iskoristilo je diskreciono pravo da odobri privremeno oslobađanje Haradinaja, iako je i samo zaključilo da će prisustvo Haradinaja na Kosovu možda doprineti uznemiravanju svedoka uoči ponovljenog suđenja koje bi trebalo da počne u januaru ili februaru. Veće je u odluci sugerisalo da to, ipak, ne može ugroziti integritet predstojećeg procesa.

Sudije su navele i da nemaju razloga da veruju da se atmosfera na Kosovu poboljšala od septembra 2009. godine, kada su odbile da puste Haradinaja. "Postoji raširena atmosfera ozbiljnog uznemiravanja svedoka koja okružuje ovo suđenje. Uznemiravanje svedoka je i dalje preovlađujuće na Kosovu. Postoje dokazi da se, od kako je naređeno ponavljanje suđenja, svedoci osećaju uznemirenim", piše u odluci suda.

Veće je, međutim, ocenilo da kratak boravak Haradinaja na slobodi, pod propisanim uslovima, i posle izbora na Kosovu, zakazanih za 12. decembar, neće ugroziti "integritet" postupka. Kao jedan od razloga za puštanje Haradinaja, veće je navelo da ponovljeno suđenje nije počelo u očekivanom roku, posle njegovog hapšenja 20. jula ove godine.

Tužilaštvo se protivilo puštanju Haradinaja, naglašavajući da već ima "teškoća sa ubeđivanjem svedoka" da dođu na predstojeći proces. Haradinaj nije, kao ranije, tražio da se na slobodi bavi politikom kao lider Alijanse za budućnost Kosova. Isto veće, istovremeno, odbilo je da na privremenu slobodu pusti saoptuženog Idriza Baljaja.

Prihvatajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008, Apelaciono veće Tribunala je 21. jula naložilo da suđenje Haradinaju i saoptuženima Idrizu Baljaju i LJahu Brahimaju bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998.

Prvostepenom presudom, Haradinaj i drugooptuzeni Baljaj bili su oslobođeni krivice, a trećeoptuženi Brahimaj osuden na sest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u jablaničkom logoru. Ponavljanje suđenja naloženo je zbog toga što u prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka protiv optuženih koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu, ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali ne i da je dokazana krivica Haradinaja i Baljaja. Novom optužnicom, Haradinaju, Baljaju i Brahimaju se u šest tačaka na teret stavljaju ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haradinaj je, po optužnici, 1998-99. bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom "Crni orlovi", a Brahimaj član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike OVK. Prvo suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007, a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izvelo 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. neposredno pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj. U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu.

Tribunal je na privremenu slobodu do početka suđenja, Haradinaja pustio 9. juna 2005, a kasnije mu je, na zahtev odbrane i uprkos protivljenju tužilaštva, dozvolio da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu, kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj na slobodi, uprkos uznemiravanju svedoka na Kosovu

Izvor: Politika, 08.Dec.2010

HAG – Tribunal u Hagu je odlučio da Ramuša Haradinaja, optuženog za zločine na Kosovu 1998, pusti na privremenu slobodu tokom predstojeće praznične pauze, saopšteno je...Haradinaj će 17. decembra biti pušten iz pritvora Tribunala u Sheveningenu, gde će, po odluci sudija, morati da se vrati...

Nastavak na Politika...

HARADINAJ NA SLOBODI, SVEDOKE I DALJE UZNEMIRAVAJU

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010

HAG - Tribunal u Hagu je odlučio da Ramuša Haradinaja, optuženog za zločine na Kosovu 1998, pusti na privremenu slobodu tokom predstojeće praznične pauze, saopšteno je večeras...Haradinaj će 17. decembra biti pušten iz pritvora Tribunala u Sheveningenu, gde će, po odluci sudija, morati da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.