Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Srbija ima pravo da pred sudom ospori nezavisnost

Srbija ima apsolutno pravo da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne postoji ni najmanja mogućnost da se nezavisnost Kosova poništi ili da je se odreknemo, ocenio je danas bivši kosovski premijer i komandant OVK Ramuš Haradinaj.



"Nema nikakve sumnje da odredbe Povelje UN daju Srbiji apsolutno pravo da iskoristi mogućnost da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde; temeljni princip zakona i reda je da građani - i države >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - imaju mogućnost da se obrate sudu", naveo je Haradinaj u autorskom tekstu koji objavljuje "Vašington post".

Srbija, međutim, prema njegovim rečima, sugeriše Ujedinjenim nacijama da Kosovo ne treba da ima pravo na nezavisnost.

"Apsurdnost poteza Srbije bi se mogla zanemariti da to ne predstavlja vrlo ozbiljan politički izazov za Zapad i odbijanje ruke prijateljstva koju je Evropa pružila", ocenio je Haradinaj.

On tvrdi da "ne postoji ni najmanja mogućnost da se nezavisnost Kosova poništi ili da je se odreknemo".

"Kosovo je de fakto nezavisno od 1999. Tokom protekle decenije su sprovedene društvene i političke promene koje se ne mogu poništiti. Mi smo sada evropska država u kojoj je engleski u širokoj upotrebi kao drugi jezik i koja ima čvrste političke veze sa Evropom i Sjedinjenim Državama", kaže Haradinaj.

"Naša valuta je evro, a naša zakonska infrastruktura je stvorena sa ciljem da građanska i ljudska prava budu garantovana svim našim građanima", naveo je on.

Prema tvrdnjama Haradinaja, put kojim će Kosovo i Srbija moći da krenu napred kao nezavisne susedne države će biti pronađen samo kroz direktne pregovore Prištine i Beograda.

"Držanje čitavog zapadnog Balkana kao taoca neodgovorne politike i sprečavanje evropskih integracija nije put napred", ocenio je Haradinaj, koji je, kako navodi "Vašington post", prvostepenom presudom Haškog tribunala oslobođen optužbi za zločine na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haradinaj: Srbija ima pravo da pred MSP ospori nezavisnost

Izvor: Kurir, 21.Sep.2008

VAŠINGTON, 21. septembra (Tanjug) - Srbija ima apsolutno pravo da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne postoji ni najmanja mogućnost da se nezavisnost Kosova poništi ili da je se odreknemo, ocenio je danas bivši kosovski premijer i komandant OVK Ramuš Haradinaj.

Nastavak na Kurir...

Srbija ima inicijativu u UN

Izvor: Kurir, 22.Sep.2008, 05:37

VAŠINGTON - Srbija ima apsolutno pravo da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne postoji ni najmanja mogućnost da se nezavisnost Kosova poništi ili da je se odreknemo, ocenio je juče bivši kosovski premijer i komandant OVK Ramuš Haradinaj. - Nema nikakve sumnje da odredbe...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.