Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Dijalog sa Srbima

Vašington -- Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kaže da su u toku intenzivni razgovori sa Srbima na Kosovu.

"Već devet meseci, odnosno od martovskih nemira, postoje problemi. Srbi se od tada protive saradnji u kosovskim institucijama. Trenutno vodimo intenzivan dijalog s kosovskim Srbima, ne s njihovim zvaničnim političkim predstavnicima, ali s mnogim drugim lokalnim liderima", kaže Haradinaj.

"Spremni smo da taj dijalog razvijemo na svim nivoima, a ja sam spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da s Beogradom stupim u politički kontakt", rekao je Haradinaj za bečki "Prese".

Na pitanje da li je on prepreka saradnji Prištine i Beograda zbog optužbi da je ratni zločinac, Haradinaj je odgovorio da to nije nov problem i rekao da su optužbe protiv njega izmišljotine Miloševićevog režima i starih struktura tog režima koje još postoje u Srbiji.

Rosin: Nećemo dozvoliti blokadu

Zamenik šefa UNMIK-a Lorens Rosin kaže da neće biti dozvoljeno da spoljni faktori blokiraju napredak institucija Kosova i UNMIK-a. Rosin dodaje da je neučešće Srba u kosovskim institucijama veliki problem.

"Procesi će biti nastavljeni sa ili bez njihovog učešća, a nećemo dozvoliti da spoljni faktori blokiraju napredak značajan za celo Kosovo", rekao je Rosin. On kaže, međutim, da kosovske institucije i međunarodna administracija ostavljaju otvorena vrata za predstavnike srpske manjine.

"2005. ključna za Kosovo"

"Vašington post" piše da su SAD 2005. proglasile za ključnu godinu kada je reč o rešenju kosovskog problema. Politički analitičari tog lista Morton Abramovic i Heder Harlbert u godišnjoj analizi prilika u Srbiji savetuju predsedniku SAD Džordžu Bušu da poboljšanje odnosa sa evropskim partnerima počne u srcu Evrope, na Kosovu.

Morton Abramovic, poznat po proalbanskim stavovima, piše da će konačno rešenje za Kosovo morati da preseče pitanje nezavisnosti i obezbedi čeličnu zaštitu Srbima koji tamo žive. Dva autora smatraju da će na putu konačnog rešenja kosovske krize veliku poteškoću predstavljati Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji je opsednut suverenitetom. Abramovic, kojeg mnogi smatraju za jednog od glavnih kreatora politike prema Srbiji tokom devedesetih, smatra da će rešenje za problem Kosova, kakvo god ono bilo zahtevati od međunarodne zajednice dugogodišnju finansijsku podršku Kosovu, ali i brži prijem Srbije u Evropsku uniju.

Plan Vlade Srbije o decentralizaciji smišljen je da stvori uslove za podelu Kosova, smatraju analitičari "Vašington posta".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.