Izvor: Blic, 06.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenje Miloševića uvod u stvaranje pravne države BEOGRAD

Hapšenje Miloševića uvod u stvaranje pravne države

BEOGRAD - Hapšenje Slobodana Miloševića daje ovoj zemlji kredibilitet za dalju integraciju u međunarodnu zajednicu, jer pokazuje da je vladavina prava načelo novih vlasti u Jugoslaviji, kao i nameru vlasti da rade u pravcu stvaranja pravne države. Izjava predsednika Koštunice da nijedan čovek nije iznad zakona veoma je važna u trenutku kada većina institucija u državi nije stabilna - ocenio je za 'Blic' Stefano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sanino, šef misije OEBS za SRJ. Italijanski diplomata, koji je, pored ostalog, bio zamenik šefa misije ambasade Italije u Beogradu od 1993. do 1995. godine, istakao je da će u narednom periodu, nedavno formirana misija OEBS pomagati novim vlastima na stabilizaciji demokratskih institucija u zemlji. Šta to konkretnije znači?

- Postojaće jedan broj važnih oblasti u kojima će OEBS ponuditi pomoć, kao što su sprovođenje načela pravne države, reforma pravnog sistema, jačanje institucija, zaštita ljudskih prava. Takođe, pružićemo pomoć i u reformama policije i borbi protiv organizovanog kriminala. Pomagaćemo i pri stvaranju institucija tamo gde one nedostaju kako bi Jugoslavija postala potpuno funkcionalna država. U čemu će se ogledati pomoć u reformi policije?

- Na tom poslu sarađujemo sa saveznim i republičkim ministrima unutrašnjih poslova. Prvo će biti izvršena procenu potreba ili područja u kojima je potrebna rekonstrukcija delova ovog sistema. U periodu izolacije Jugoslavije postojalo je mnogo aktivnosti u takozvanom sivom području. Jedan broj aktivnosti bio je usmeren ka prevazilaženju sankcija i zaobilaženju pravnih normi, naročito na polju ekonomije - šverc, na primer. Voleli bismo da sada ekonomski tokovi budu transparentni. Ministar Mihajlović je pri obraćanju Stalnom veću OEBS u Beču izložio plan reformi koje namerava da sprovede.

Dolazimo do pitanja korupcije.

- Najvažnije ja da se izvrši reforma sudstva. Devetog aprila organizovaćemo radnu grupu u kojoj će učestvovati oba ministra pravde kao i sudije, advokati i nevladine organizacije koje se bave ovom oblašću. Želimo da se tu napravi specifičan plan potreban da se suočimo sa korupcijom u policiji i sistemom 'dugovanja usluga', koji je ranije postojao. Dodatan problem, kada je korupcija u pitanju, jesu i male plate, na primer, u sudstvu. Ne opravdavam korupciju kad kažem da su plate bile male, ali mislim da je to jedna strana problema. Mora se uspostaviti poverenje između građana i administracije i vlasti sa druge strane. Da li će OEBS imati posebnu misiju za jug Srbije?

- Nećemo imati posebnu misiju. Sastali smo se sa predstavnicima saveznih i republičkih vlasti u okviru Koordinacionog tela za južnu Srbiju i sa predstavnicima albanske strane. Usredsredićemo se na četiri zadatka. Prvi je stvaranje multietničkih policijskih snaga na jugu Srbije i njihova obuka. Drugi zadatak je stvaranje institucije ombudsmana čiji je zadatak zaštita ljudskih prava svih građana na ovom području i izgrađivanje međusobnog poverenja strana u sukobu. Imaćemo i program za podršku lokalnim elektronskim i štampanim medijima, kao i programe za podršku lokalnim organima uprave. Napomenuo bih da sve ove akcije za okvir imaju 'Čovićev plan'. Uloga OEBS na izborima u Crnoj Gori?

- Postoji misija koja posmatra izborni proces u Crnoj Gori. Na crnogorskim građanima je da biraju vladu i budućnost koju žele. Ne postoji, sa tog gledišta, sumnja da međunarodna zajednica namerava da poštuje odluku građana u toj republici. Nadamo se da neće biti spoljnih uplitanja u odluku građana, kao i da građani neće biti zastrašivani ili obavezivani da glasaju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.