Izvor: Blic, 22.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja ne bi ugrozila državu

Hapšenja ne bi ugrozila državu

Predstavnici većine stranaka u Odboru za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije ocenjuju da hapšenje generala i drugih haških optuženika ne bi ugrozilo bezbednost države, a izuzetak su samo članovi tog odbora iz redova DSS i SPS.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, upitan nedavno da li bi hapšenja haških optuženika ugrozila nacionalnu bezbednost, odgovorio je jezgrovito: 'Ma kakvi!'.

Zamenik predsednika Odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za odbranu i bezbednost, Dragan Šutanovac iz DS slaže se sa takvim stavom. On napominje da se zaključak prethodne vlade da bi hapšenje generala Lukića ugrozilo nacionalnu bezbednost, na koji se poziva aktuelna Vlada, odnosio na vreme kad je on bio na funkciji u policiji.

- Ni hapšenje Šljivančanina, iako trapavo izvedeno, nije ugrozilo bezbednost države - kaže Šutanovac za 'Blic'. S druge strane, član Odbora iz redova DSS Đorđe Mamula smatra da bi, kako je rekao, 'nasilno hapšenje' optuženih pred Haškim sudom ugrozilo nacionalnu bezbednost, dodavši da to pitanje nije razmatrano u Odboru i da taj stav iznosi 'isključivo u svoje ime'. On se takođe pozvao na zaključak vlade Zorana Živkovića, uz ocenu da nije bitno da li su generali na funkcijama ili nisu.

- Ova Vlada, za razliku od prethodne, ne trguje svojim građanima. U toku su pregovori sa optuženicima i ide se na to da se oni dobrovoljno predaju - kaže Mamula za naš list. Upitan šta će Vlada preduzeti ukoliko neki od optuženih odbiju da se predaju, što je u nekoliko navrata nagovestio general Nebojša Pavković, on kaže:

- U danima koji dolaze pronaći će se adekvatan odgovor na tu mogućnost. Što se toga tiče, Vlada je stabilna.

Socijalista Ivica Dačić nešto je jasniji kada je nacionalna bezbednost u pitanju.

- Hapšenje generala svakako bi dovelo do političke nestabilnosti, što bi, u uslovima potencijalne krize na Kosovu i na jugu Srbije, ugrozilo bezbednost države - ističe on.

Predsednik Odbora za odbranu bezbednost, radikal Milorad Mirčić, ne veruje da bilo šta može ugroziti bezbednost države koja je, po njemu, 'odavno ugrožena'.

- Danas možete da uradite šta god hoćete a da pri tom ne ugrozite nacionalnu bezbednost. Na jugu Srbije šiptarski teroristi se organizuju, a Vlada se ponaša kao da je to negde daleko - kaže on za naš list.

Član Odbora iz redova SPO Bogoljub Pejčić tvrdi za 'Blic' da hapšenja ne bi uticala na bezbednost zemlje.

- Ako je toliko ljudi već izručeno, pa i Milošević, a narod se nije uznemirio, ne bi se uznemirio ni zbog generala, posebno ne zbog Pavkovića - jasan je Pejčić. Dejan Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.