Izvor: Blic, 26.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja moraju da prestanu

Hapšenja moraju da prestanu

Oko dve hiljade Novosađana prisustvovalo je protestima na kojima je Aleksandar Vasić, student treće godine glume, pročitao pismo Đorđa Balaševića organizatorima koncerta u Nišu u kome ih obaveštava da 'u vreme kad policija bije decu na ulicama on ne može pevati'. Jelena Helc, aktivista 'Otpora', istakla je da se i juče hapsilo u Novom Sadu i Srbiji.

Plašim se i svako normalan se plaši kad vidi kako su prebili mladića u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali se više plašim života u ovakvoj zemlji i pomisli da ću jednom imati decu koja će živeti u njoj. Normalno mi je što smo trn u oku vlasti, ali nije normalno što smo postali trn u oku nekih koji sebe smatraju opozicijom. Poručujemo im da nećemo izlaziti na trgove da bi se oni jednog dana ponašali kao ovi danas rekla je Jelena Helc.

Novosađani su se potom uputili na obalu Dunava da 'otvore tri dana pre roka' montažni most što su i učinili presecanjem trake toaletnog papira.

Predsednik Okružnog odbora SPO Branislav Jovanović pozvao je na protestu, pred nekoliko stotina Nišlija, policiju da prestane sa hapšenjem neistomišljenika režima.

Danas su našeg člana Aleksandra Pantelića osudili na 20 dana zatvora, jer je navodno tukao odbornika SPS Zlatka Miljkovića. Jednog našeg člana nezakonito već nekoliko dana drže u istražnom zatvoru. Niški SUP mora da prestane da hapsi naše ljude naglasio je on na centralnom trgu u Nišu.

Nekoliko stotina Kragujevčana osudilo je privođenje na informativni razgovor aktiviste 'Otpora' Vojkana Pavlovića, kao i prebijanje studenata na beogradskim fakultetima. Građanima se na Trgu kod Krsta obratio urednik RTV Soko Banja Nebojša Ristić, koji je rekao da 'danas nije potreban nijedan nezavisni medij da bismo znali da je loše nama, našim porodicama i da loše žive naši prijatelji'.

Oko 1.500 Šapčana i preksinoć je, šetajući u koloni, iza transparenta 'Slobodni građani Šapca', protestovalo zbog napada na nezavisne medije u Srbiji. Kolona demonstranata prošla je užim centrom grada, zaustavljajući se, na kratko, pred kordonom policije koji je obezbeđivao zgradu Skupštine opštine i prostorije Sekretarijata unutrašnjih poslova. Incidenata, međutim, nije bilo.

Predsednik opštinskog odbora DS u Jagodini Petar Jovanović rekao je da su i predstavnici jagodinske udružene opozicije bili juče u policijskog stanici. Od njih je zatraženo da ubuduće prijavljuju mitinge i tačno navedu maršrutu protestne šetnje.Nekoliko stotina građana protestovalo je i u Ivanjici, gde je zabeležen i jedan incident. U tom gradu, jedan dvanaestogodišnji dečak je tokom protesta priveden zato što je nosio zastavu pokreta 'Otpor'. Policija je u Ivanjici inače zabranila javno emitovanje dnevnika Radija 'B2-92'.

Potpredsednik ND Svetozar Krstić ocenio je, govoreći pred oko 150 učesnika protesta u Mladenovcu, da je 'režim udario na slobodu obaveštavanja zato što je to temelj demokratije'. E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.