Han: Neodlučni koče Srbiju

Izvor: Politika, 21.Apr.2015, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Neodlučni koče Srbiju

BRISEL – Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da otvaranje pregovaračkih poglavlja koči grupa „neodlučnih” zemalja i da će pokušati da ih ubedi da promene mišljenje.

„Smatramo da je u zajedničkom interesu da se poglavlja što pre otvore”, rekao je Han novinarima u Briselu posle susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da među članicama EU ima zemalja koje su neodlučne po tom pitanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Učinićemo sve da ih narednih nedelja ubedimo da promene mišljenje”, izjavio je Han.

On je kazao da je Srbija praktično spremna da se otvori poglavlje 32 o kontroli finansija, ali da se postavlja pitanje kriterijuma za otvaranje poglavlja 35, koje je u vezi sa normalizacijom odnosa Beograd i Prištine.

„To je političko pitanje”, rekao je Han i istakao da bi po njegovom mišljenju otvaranje poglavlja dalo novi zamah procesu integracije celog regiona u Evropsku uniju.

Vučić je istakao da Srbija ubrzano završava akcione planove za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i da će taj posao biti završen već za nekoliko dana.

„Neću da krijem da sam tražio otvaranje pregovora u junu”, rekao je premijer i zahvalio Hanu na podršci u tom stavu.

On je, takođe, podvukao da bi otvaranje poglavlja ne samo dalo podstrek za dalje reforme, nego bi iz simboličkih razloga mnogo značilo za srpski narod.

Han i Vučić su se bilateralno sreli na marginama danas održanog mini-samita šest premijera sa Zapadnog Balkana posvećenog regionalnom saobraćajnom povezivanju.

U Briselu bi večeras trebalo da se održi i nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj će beogradsku delegaciju predvoditi Vučić, a prištinsku kosovski premijer Isa Mustafa.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Han: Neodlučni koče Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Apr.2015

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da otvaranje pregovaračkih poglavlja koči grupa "neodlučnih" zemalja i da će pokušati da ih ubedi da promene mišljenje..."Smatramo da je u zajedničkom interesu da se poglavlja što pre otvore", rekao je...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.