Izvor: B92, 02.Jul.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamarberg: Građani kao taoci

Strazbur -- Svi ljudi koji žive na Kosovu, bez obzira na naciju, moraju imati koristi od evropskih standarda u oblasti ljudskih prava, navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

Građani ne smeju biti taoci nedostatka međunarodnog konsenzusa kada je reč o statusu Kosova, navodi se u izveštaju komesara Saveta Evrope za ljudska prava Tomasa Hamarberga.

"Ekonomska i društvena situacija je i dalje velika prepreka za održivi proces povratka interno raseljenih lica. Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bezbednosna situacija poboljšana, situacija na Kosovu ostaje pod tenzijama, sa povremenim incidentima međuetničkog nasilja", ocenio je Hamarberg u svom izveštaju.

Hamarberg je naveo da se građani svakodnevno susreću s problemima koji se tiču ostvarivanja osnovih ljudskih prava, a tiču se pristupa pravosuđu, policiji, kao i prava manjina.

Kosovo je napredovalo kada je reč o usvajanju zakonodavnog okvira, ocenio je komesar, ali sada mora da usledi njegova primena.

"Potrebno je razviti nastavu na srpskom jeziku, unaprediti udžbenike na svim nivoima, kao i obezbediti časove albanskog jezika za razrede koje pohađaju pripadnici manjinskih zajednica. Bolje obrazovanje mora se osigurati za Rome, Aškalije i Egipćane", dodaje se u izveštaju.

Hamarberg je pozvao na hitno ukidanje kampova kontaminiranih olovom u kojima žive Romi u severnoj Mitrovici i pozvao UNMIK i kosovske vlasti da pronađu rešenje za ovu humanitarnu katastrofu.

Ovaj izveštaj zasnovan je na činjenicama koje je specijalna misija SE prikupila tokom boravka na Kosovu od 23. do 27. marta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.