Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haljimi poziva na bojkot

Preševo -- Predsedništvo Partije demokratskog delovanja pozvaće članove i simpatizere na bojkot referenduma o predlogu ustava.

PDD je najuticajnija stranka Albanaca na jugu Srbije, a predsedništvo stranke smatra da je preambula predloga novog ustava čista politička manipulacija, kojom se nastoji stvoriti nova homogenizacija Srba na osetljivu temu Kosova, koja po svemu sudeći može da izaziva ozbiljne poteškoće Srbiji u okviru procesa Evropskih integracija.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << PDD Riza Haljimi izjavio je da je predsedništvo procenilo da iz kompromisa dominantnih političkih subjekata u Narodnoj skupštini proizašao dokument, kojim nije napravljen ozbiljniji korak u pravcu decentralizacije i regionalizacije države.

Haljimi je rekao da je ta odluka doneta u nadi da će se nakon izbora stvoriti povoljnija poslanička struktura Narodne skupštine, koja će imati više političke smelosti za odlučniju borbu za prosperitet svih građana Srbije.

Ocenjeno je da su u značajnim segmentima relevantnim za interese nacionalnih manjina nova rešenja restriktivnija u odnosu na rešenje dosadašnjeg ustava, dodao je on.

Pored nezadovoljstva rešenjima koja nudi predlog novog ustava, referendum se održava u nepovoljnoj političkoj atmosferi u Preševskoj dolini, koja je opterećena prisustvom vanrednih vojnih i policijskih snaga kao i nezadovoljstvom zbog neostvarenog vladinog Programa za rešavanje veoma ozbiljnih problema na ovom području, istakao je Haljimi.

On je rekao i da se 'referendum sprovodi u atmosferi nepoverenja vlasti prema Albancima ovog područja, koje se ogleda u njihovoj eliminaciji iz opštinske komisije za sprovođenje republičkog referenduma, tako da su u opštini Preševo, sa 93 odsto Albanaca, samo sekretar i njegov zamenik Albanci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.