Halimi: Ozbiljno o bezbednosti

Izvor: B92, 12.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halimi: Ozbiljno o bezbednosti

Riza Halimi (FoNet)

Beograd -- Riza Halimi kaže da je više puta ukazivao na potrebu ozbiljnog pristupa u rešavanju pitanja bezbednosti na jugu Srbije.

Lider Partije za demokratsko delovanje je rekao da je stekao utisak da u proteklih nekoliko meseci od formiranja nove Vlade nije bilo spremnosti da se na nivou ministarstava rešavaju "ozbiljni problemi bezbednosti" na jugu Srbije.

Podsetivši da je osudio poslednje, kako je naveo, drastično ometanje javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reda i bezbednosti građana kod Končulja, Halimi je kazao da "država ne čini ništa u prevenciji i ublažavanju teškog ekonomskog i dosta komplikovanog političkog stanja na jugu Srbije".

On je rekao da lokalna policija, koja je spremna i brojčana, mora da bude bolje osposobljena i sa većim kompetencijama, ukazavši da su ovlašćenja lokalne samouprave na jugu Srbije "redukovana stalnim prisustvom specijalne policije, odnosno žandarmerije".

"Treba da se dese krupne stvari da bi neki ministar došao na jug Srbije, a nema nikave spremnosti za rešavanje važnih problema kao što je problematika graničnog prelaza, kao ni za rešavanje ekonomskih problema", kazao je Halimi.

On smatra da se tako važna oblast kao što je bezbednost ne može rešavati jednim projektom multietničke policije u Bujanovcu.

"Svi procesi na Kosovu se ovde direktno odražavaju. Period razgovora u koji se sada ulazi o Kosovu neposredno će uticati i na preševsku dolinu", rekao je Halimi, kao i da je problem juga Srbije druge prirode u odnosu na problematiku Kosova.

Halimi, kao jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije, kazao je da za skupštinskom govornicom ističe određene probleme Albanaca na jugu Srbije, ali da je izostalo uspostavljanje veze sa Vladom i da nema spremnosti ministarstava za rešavanje praktičnih, konkretnih problema građana juga Srbije.

Kako je naveo, njegov položaj u parlamentu je "identičan položaju nekoliko poslanika Albanaca u vreme režima Slobodana Miloševića", te da su Albanci u odnosu na druge manjine u Srbiji najmanje integrisani u društvene i državne strukture, što je "krivica države".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.