Izvor: B92, 02.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag i pare

Beograd -- Posle više dobrovoljnih predaja haških optuženika, pojavile su se nepotvrđene informacije da svaku predaju prate veće materijalne naknade za porodice.

Takve pretpostavke postale su još brojnije posle nekoliko slučajeva da su optuženici iz Republike Srpske odlučili da Haškom tribunalu predaju iz Srbije, a ne iz svoje matične sredine. Prema nezveničnim izvorima u zavisnosti od ranga i značaja koji im pridaje Haški trubunal, neki od haških optuženika dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su pomoć koja se meri sa više stotina hiljada evra.

I dok se priča da haški optuženici tu pomoć nisu dobili iz državnog budžeta, već od nekih biznismena koji su bliski vladajućim strankama, predstavnici najviše vlasti u zemlji procenjuju da su male šanse da je tako nešto realno.

Tako, Dragan Šormaz, poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije, kaže: "Sve što smo videli, a da je materijalno vezano za neku pomoć optuženima koji su se predali Haškom tribunalu, jeste ona 'škoda' koja je poklonjena u Nišu porodici generala Lazarevića. Znači, to je sve što ja znam. Nemam saznanje da neki biznismeni naklonjeni DSS-u to rade."

Sličan stav iznosi i drugi partner u valadjućoj koaliciji, G 17 plus. "Ja nemam informacija da neki biznismeni finansiraju porodice ili odlazak u Haški tribunal. Ono što je važno to je da država treba da pomogne porodicama onih koji se nalaze u Haškom tribunalu i u tom smislu treba da učini i da se svi optuženi nađu u Hagu", kaže Miloljub Albijanić, šef poslaničke grupe G17 plus.

Neki novac ipak postoji

Prema zvaničnim informacijama, Srbija je za pomoć porodicama optuženih izdvojila 40 miliona dinara, ali nijedan dinar još navodno nije isplaćen. Istovremeno, državna zajednica je izdvojila 25 miliona, a te pare se trenutno koriste za avionske karte i smeštaj porodica optuženih tokom poseta u Holandiji.

Ipak, deo opozicije ne isključuje mogućnost da se neki novac krišom od javnosti isplaćuje. Tako, šef poslaničke grupe Srpkse radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže: "Čini mi se jedan od ministara veoma je neuverljivo odgovorio na tako postavljeno pitanje i ja sam kao gledalac stekao utisak da tu nekog novca ima."

Podsetimo i da je ministar pravde Zoran Stojković nedavno izjavio za "Blic" da porodice nekih od optuženih stanuju u podrumima ili suterenima i da im država nalazi smeštaj. Stojković je na pitanje da li to znači da im Vlada kupuje stanove, odgovorio odrečno, ali uz dodatak da čak i da se to radi, to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.