Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hag i EU definišu punu saradnju"

Beograd -- Tanja Miščević izjavila da će EK u godišnjem izveštaju navesti da Srbija nije ispunila političke uslove za nastavak pregovora.

"U izveštaju će stajati da Srbija trenutno ne ispunjava političke uslove za nastavak pregovora. Mi sve te uslove već znamo, to je puna saradnja sa Haškim tribunalom" rekla je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji, komentarišući napisa medija o nacrtu izveštaja.

Povodom najava da bi pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli da budu nastavljeni bez hapšenja haškog begunca Ratka Mladića, Miščević je rekla da niko u Srbiji ne može da definiše šta znači puna saradnja sa Tribunalom.

"Nemoguće da ja ili bilo ko drugi u našoj zemlji damo definiciju saradnje sa Tribunalom. Tu definiciju daje sam Haški tribunal, Evropska unija i njene članice" ocenila je ona.

Po definiciji glavnog haškog tužioca Karle del Ponte, kako je dodala Miščević, puna saradnja "podrazumeva Ratka Mladića u Hagu".

Međutim, mogli smo da vidimo da ima razlike čak i među državama članicama u određivanju toga šta je puna saradnja. Zato treba sačekati da EU i Tribunal kažu kada je taj uslov ispunjen, istakla je ona.

Komentarišući ocene da će u novom izveštaju Evropske komisije biti predložna pauza u daljem prijemu u EU, Miščević je, uz ogradu da niko nije upoznat sa celim izveštajem, ocenila da je jasno da se u narednih godinu dana bilo koja zamlja Zapadnog Balkana neće značajnije primaći EU.

"Konstatovaće se napredak svake zemlje pojedinačno, ali svima nama je jasno da u narednih godinu dana nije moguće da dođe do proširenja Evropske unije, odnosno da će bilo koja država Zapadnog Balkana moći nešto značajnije da se primakne EU", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, o daljem proširenju EU moći će da se govori "kroz jedan srednji ili čak dalji rok".

"Ne verujem da će u izveštaju biti definisano koji je rok u kome do proširenje neće doći", objasnila je Miščević i podstila da je bilo diplomatskih izvora koji su tvrdili da je reč o roku od dve do sedam godina.

Ona je dodala da će predstavnici vlasti u Srbiji nešto više o izveštaju saznati krajem naredne nedelje kada bude održan sastanak unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU.

"Opšta ocena EU o ustavu je pozitivna, mada postoje elementi koje ćemo možda morati dodatno objašnjavati i komentarisati", dodala je Miščević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.