Izvor: B92, 01.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Počela svedočenja o logorima u BiH

Hag -- Na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom Alija Gušalić, musliman iz Bijeljine, izjavio je da je oko godinu i po dana proveo u logorima Batkovići kod Bijeljine i Usora kod Doboja, koje su držali bosanski Srbi, javlja izveštač B92 iz Haga Ljubica Gojgić. Gušalić je ocenio da se, u vreme dok je bio zatočenik kampa u Batkovićima, u leto 1992, tamo nalazilo oko 2.000 muslimana, a da je, po njegovom saznanju, bar 100 umrlo od posledica mučenja i teškog života. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gušalić je rekao da se, s još 9 zatvorenika, nalazio u grupi "specijalaca" koji su tučeni nekoliko puta dnevno, prisiljavani da kopaju rovove i sahranjuju poginule vojnike. Gušalić je izjavio da je bio i seksualno zlostavljan. On je rekao da su kamp često posećivali predstavnici Crvenog krsta, ali da bi prilikom tih poseta on i ostali "specijalci" bili sakriveni u jednoj štali kako ih humanitarni radnici ne bi videli. Svedok je rekao da je u selu Smajine Vode kod Doboja, čiji su meštani izjavili lojalnost Republici Srpskoj, pa ipak napadnuti, u jednoj kući izbrojao 40 leševa civila, ubijenih u napadu na selo.

Tokom unakrsnog ispitivanja Slobodan Milošević pročitao je da "mnogi građani Bijeljine veruju da je Gušalić izazivač rata u tom gradu jer je 31. marta 1992, jašući na konju sa zastavom SDA u ruci, ubacio bombu u kafe 'Srbija'". Gušalić je te navode nazvao neistinitim, tvrdeći da je bombu imao, ali da je nije bacio u kafić. On je rekao da mu je sada žao što to nije učinio, jer su se u kafiću nalazili samo 'arkanovci' i 'šešeljevci'. Na Miloševićevo pitanje da li mu je poznato da su Srbi i muslimani u Bijeljini živeli složno, Gušalić je rekao da je to bilo tačno, ali se nije složio s Miloševićevim tvrdnjama da su rat počeli pripadnici "zelenih beretki" koji su postavili blokade po gradu. Gušalić je izjavio da su blokade postavljene jer se očekivao napad Srba, koji su se grupisali u selu Amajlije nedaleko od Bijeljine. Milošević je potom pitao da li je svedoku poznato da su se brojni muslimani iz Bijeljine borili u redovima VRS, a Gušalić je odgovorio da su to radili pod prinudom jer su u gradu pod kontrolom Srba ostavili svoje familije. Iako mu je predsedavajući sudija Ričard Mej preporučivao da se u unakrsnom ispitivanju bavi i logorima, koje je svedok pomenuo, Milošević je o toj temi postavio svega nekoliko pitanja, citirajući izveštaje Rojtersa i predstavnika Ujedinjenih nacija, u kojima se situacija u pomenutim logorima opisuje kao prihvatljiva. Tužilaštvo je tvdilo da su ti citati nepotpuni, a Gušalić da je slika opisana u izveštajima neistinita.

Posle Gušalića, pred sudom se pojavio još jedan bivši logoraš, Hrvat iz Jajca, koji nosi oznaku B71, i koji svedoči uz zaštitu lika i identiteta. Taj svedok bio je zatočen u logorima "Manjača" kod Banjaluke, "Kula" kod Mrkonjić Grada, u "Starom mlinu" kod Prnjavora i u garnizonu VRS kod Dervente. B71 ispričao je da je u "Manjači" bio u grupi zatvorenika koji su imali povlašćen položaj i da je cepao drva, čistio i kuvao za vojsku. On je ispričao da je druga grupa zatočenika bila mučena, izgladnjavana i prebijana, a da je u njegov posao spadalo da dva puta dnevno čisti krv u prostorijama u kojima je vršeno isleđivanje. Svedok je izjavio da se njegov položaj popravio u Derventi, u garnizonu VRS, gde je takođe radio za vojsku i gde se "osećao kao slobodan čovek jer je imao hranu i mogao slobodno da se kreće". Na pitanje tužioca da li je bio dobrovoljac u toj vojsci, svedok je odgovorio: "Recimo da sam morao, to je bio jedini način da ostanem živ".

Suđenje Miloševiću biće nastavljeno u sredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.