Izvor: B92, 15.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRW: Posebno poglavlje o Srbiji

Njujork, Vašington -- Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč u izveštaju za 2008. posebno poglavlje posvetila je Srbiji, kao i ljudskim pravima na Kosovu

Navodi se da je proglašavanje nezavisnosti Kosova, čiji međunarodni status i dalje nije jasan iako su ga mnoge zemlje priznale, "izazvalo bes u javnosti" u Srbiji. "Tada su Albanci bili mete zaštrašivanja i šikaniranja, mnogima su razbijeni izlozi njihovih radnji i kuća. Bilo je i podmetanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << požara, ispisivanja grafita mržnje...", piše u izveštaju.

Ocenjuje se da je tada odgovor vlasti bio neadekvatan i da je "policija bila aktivnija u zaštiti radnji manjina 2003. i 2004. godine posle sličnih napada, ali sada nije preduzela preventivne mere da zaštiti domove i radnje i uopšteno gledano nije identifikovala počinioce čak ni kada je bila prisutna tokom napada".

Poruka Obami

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama treba da stavi ljudska prava u centar svoje spoljne, domaće i bezbednosne politike da bi otklonio "ogromnu štetu" nanetu tokom vladavine Džordža Buša, ocenio je Hjuman rajts voč u svom izveštaju za 2008.

Bušova administracija, kaže se u izveštaju, u najvećoj meri je odstupila od odbrane ljudskih prava kada se odlučila da se bori protiv terorizma "zanemarivši osnovna prava kao što je pravo da ne budeš podvrgnut torturi, nasilnom nestanku ili pritvoru bez suđenja".

"Kao vitalni prvi korak Barak Obama i njegov tim treba da uvedu radikalne izmene u borbi protiv terorizma", rekao je izvršni direktor Hjuman rajts voča Kenet Rot.

"Formiranje nove koalicione vlade u junu izazvalo je dramatične preokrete u pogledu ratnih zločina, tako što je uhapšen Radovan Karadžić i prebačen u Haški tribunal. Međutim, vlada nije uspela da uhapsi Ratka Mladića", navodi se u opširnom odeljku izveštaja o Srbiji i Kosovu.

Hjuman rajts voč navodi da je romska zajednica u Srbiji i dalje "osetljiva", kao i da su borci za ljudska prava i novinari bili pod "obnovljenim pritiskom", navodeći da tužilac specijalnog suda za ratne zločine Vladimir Vukčević i dalje dobija pretnje smrću posle hapšenja Karadžića i drugog haškog optuženika Stojana Župljanina.

Organizacija vezano za romsku manjinu navodi i da se "nastavlja diskriminacija i ekonomska i politička marginalizacija".

Hjuman rajts voč ocenjuje da je učinjen "mali napredak u nalaženju trajnog rešenja za više od 200.000 raseljenih i 100.000 izbeglica".

U odeljku o stanju u medijima, organizacija je navela pretnje novinarima i redakcijama, kao i slučaj kada su novinar Bete i snimatelj B92 prebijeni za vreme demonstracija u julu u Beogradu.

Ova nevladina organizacija u vezi sa Kosovom navodi da nisu "učinjeni vidljivi koraci ka poboljšanju uslova za poštovanje ljudskih prava".

"Slab pravosudni sistem ugrožava napore za kažnjavanje etničkog nasilja i drugih ozbiljnih zločina. Manjine su i dalje izložene nasilju i diskriminaciji. Mali broj raseljenih i izbeglih se vratio svojim domovima", piše u izveštaju.

Organizacija ocenjuje da je "nesigurnost statusa UNMIK-a i naslednika (Euleks) uticala na efikasnost tih misija", dodaje se u izveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.