HRVATSKA PONOVO PRETI: Srbija neće moći da sudi našim braniteljima i da bude u EU

Izvor: Blic, 18.Jul.2016, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA PONOVO PRETI: Srbija neće moći da sudi našim braniteljima i da bude u EU

U pregovaračku poziciju EU za Poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom integrisano je pet zahteva Hrvatske, među kojima i taj da Srbija mora izbegavati sukobe nadležnosti pravosuđa, što znači da neće moći sudski da goni hrvatske branitelje, prenosi danas agencija Hina pozivajući se na visoki izvor u Ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu.

Prema tom izvoru, Hrvatska sada u pregovaračkoj poziciji ima uporište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za suspenziju zakona o univerzalnoj jurisdikciji i to postaje jedna od obaveza Srbije prema EU.

"Bez ispunjenja te obaveze Srbija neće moći u EU. Hrvatska to neće dopustiti", kazao je izvor Hine u ministarstvu.

OTVARANJE POGLAVLJA Vučić se u Briselu sastao sa Kerijem, slede susreti sa Hanom i Mogerini

Uz suspenziju zakona o univerzalnoj jurisdikciji, Srbija bi usvajanjem evropskog pregovaračkog okvira trebalo da osigura i prava žrtvama rata, uključujući i plaćanje odštete, u potpunosti da učestvuje sa susednim državama u rešavanju problema nestalih osoba, da sarađuje s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu i da prihvatiti sve odluke i presude Haškog tribunala kao i da sprovodi svoj postojeći pravni okvir koji se tiče prava manjina.

Pročitajte još

Prema izvorima iz hrvatskog ministarstva, sprovođenje obaveza iz zajedničkog evropskog pregovaračkog stava jedini je put napretka Srbije prema EU i "Hrvatska će tu biti tvrda" iako "nema nameru da nastupa trijumfalistički".

"Sprovođenje obaveza, tj. evropeizacija Srbije pomoći će u stvaranju zdravih temelja za dugoročno poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije", naveo je izvor u hrvatskom ministarstvu dodajući da je evropski put Srbije u interesu Hrvatske.

Srbija bi danas popodne u Briselu trebalo da otvori poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zagreb: Bez izmena spornog zakona nema zatvaranja poglavlja

Izvor: N1 televizija, 18.Jul.2016

Vlada Hrvatske saopštila je da je održan sastanak premijera Tihomira Oreškovića, ministara Mire Kovača i Tome Medveda sa braniteljima o hrvatskim stavovima za nastavak pregovora Srbije sa Evropskom unijom, uključujući uslove pune saradnje sa Haškim sudom i suspenziji zakona o regionalnoj nadležnosti...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.