HOĆE LI SE IKADA KAZNITI ZLOČINCI? 11 godina od zverskog ubistva srpske dece, a još nema odgovornih (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2014, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOĆE LI SE IKADA KAZNITI ZLOČINCI? 11 godina od zverskog ubistva srpske dece, a još nema odgovornih (VIDEO)

Danas se navršava 11 godina od zločina u Goraždevcu kod Peći, kada je 13. avgusta 2003. godine rafalnom paljbom iz vatrenog oružja ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro dece dok su se kupala na reci Bistrici

Danas se navršava 11 godina od ubistva dece u Goraždevcu, za ovaj monstruozni zločin niko nije odgovarao.

U vreme navodnog mira u prisustvu vise hiljada vojne NATO misije, brojnih Unmikovih međunarodnih policajaca u regiji koju su obezbeđivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << italijanski pripadnici Kfor-a albanski ekstremisti su rafalom iz automatskog oružja 13. avgusta, 2003. godine pucajući na osamdesetak dece koja su se kupala na Bistrici, 500 metara od centra sela Goraždevca kod Peći, ubili Panteliju Dakića (12) i Ivana Jovovića (19) i teško ranili Marka Bogićevića (12), Draganu Srbljak (13), Bogdana Bukumirića (14) i Đorđa Ugrenovića (20).

Foto: Telegraf

Euleksov tužilac je zvanično obustavio istragu ubistva dece u Goraždevcu 25.decembra, 2010.god. tada saopšteno iz EU misije vladavine prava “jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih”.

Roditelje dece stradale u ovom nezapamćenom zločinu su “posle dugogodišnjeg mučenja po sudovima i preuzimanja slučaja od Unmik-a, pozvali nadležni iz Euleksa” krajem decembra 2010. kada im je rečeno da “Euleks ne može da vodi istragu jer nema dovoljno argumenata”.

Euleks je istakao da se “svaka zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred”.

Foto: Telegraf

Roditelji ubijene dece tvrde da se na osnovu podataka kojim se raspolaže, a i prema njihovim ličnim saznanjima “zna ko su naredbodavci i izvršioci, da je ubica identifikovan, ali da svi ćute uključujući i našu državu”.

Otac ubijenog Pantelije, Milisav Dakić je tvrdi da je greškom dobio dokumetaciju o istrazi koju su vodili Unmik i Euleks istražioci u kojoj se nalaze imena osumnjičenih “koji se slobodno šetaju” i ime direktno osumnjičenog koji je prema njegovim saznanjima pobegao u Nemačku.

Foto: Telegraf

- Kada nas je Euleks pozvao kako bi nas obavestio da se usled nedostatka dokaza prekida istraga, tražio sam predmet koji je datumski obuhvatao 4 godine, nekih hiljadu stranica, izjava, obdukcijskih nalaza, sve sam to pregledao i pronašao da je jedno lice uhapšeno, na osnovu lažnih izjava koje je davalo, medju tim papirima je bilo izjave naše policije koja takodje upućuje na isto lice. Ali svi ćute, tada Unmik, sada Euleks kao i naša država. Gospođa koja je zatvorila slučaj iz Euleksa me je uputila na kosovske institucije, gde su mi rekli da oni ništa ne mogu da urade, Euleks je taj na osnovu čijeg eventualnog otkrivanja ubice, oni mogu da deluju – rekao je Milisav Dakić u ranijoj izjavi za Telegraf i dodao da je i “nemar naše države i nezainteresovanost za ovaj slučaj doprineo ovakvoj odluci Euleksa”.

Foto: Tanjug/Boki

Euleks je 25. decembra, 2010.god. usled nedostatka dokaza obustavio istragu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije “insistira i poziva nadležne pokrajinske organe, a posebno međunarodnu zajednicu da ulože svoj autoritet i konačno rasvetle ovaj i sve ostale zločine počinjene nad srpskim narodom u Pokrajini” i naglašava da je “podjednako strašno kao sami zločini to što pravde još nema”.

Parastosom u 13 sati u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice i pomenom na lokalnim grobljima u Goraždevcu biće obeleženo 11 godina od ubistva Pantelije i Ivana.

Printskrin: TV Most

Kako je saopšteno parastosu i pomenu u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije prisustvovaće zamenici direktora Kancelarije Dušan Kozarev i Željko Jović.

Iz Euleksa poručuju da iako su zatvorili slučaj zbog nedostatka dokaza, da postoji mogućnost da istragu obnove ako bude novih saznanja i apeluju na građane da im dostave bilo koju informaciju koju imaju o tragičnom slučaju iz 2003. godine.

Foto: www.mc.rs

Portparoka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je Tanjugu da je tužilac Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova (KSTK) zatvorio ovaj slučaj jer istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih ali da će KSTK ponovo otvoriti slučaj ukoliko se pojave nove informacije.

- Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se tužiocu stave na raspolaganje nove informacije koje bi potencijalno mogle da pokrenu istragu – navela je ona.

Nikolić Solomon je istakla da je ubistvo na reci Bistrici koje se dogodilo 13. avgusta 2003. godine užasan zločin nad nevinim žrtvama. Apelujemo na građane koji imaju bilo kakvu informaciju vezanu za ovaj slučaj da se jave tužiocima, kazala je portparolka Euleksa.

UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na pedesetak dece i mladih Srba iz Goraždevca.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i 100 kuća, bez konkretnih rezultata. Ubistvo dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN. Ubistvo na reci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovu.

Vinovnici su ostali van domašaja pravde kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa “Niš-ekspresa” kod Podujeva.

Printskrin: Youtube/Iv Petrovic SerbianSpecialForces

KANCELARIJA ZA KIM: RASVETLITI ZLOČIN U GORAŽDEVCU

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je nadležne organe i međunarodnu zajednicu da, više od decenije posle zločina, rasvetle ubistvo dece u Goraždevcu, kao i sve ostale zločine počinjene nad srpskim narodom u pokrajini.

- Ni danas se, posle jedanaest godina, ne zna ko je pucao u srpsku decu dok su se bezbrižno kupala na Bistrici, kao što se ne zna ni ko je ubio 14 žetelaca u Starom Grackom i porodicu Stolić iz Obilića, a krivaca nema ni za ubistvo putnika autobusa Niš-ekspresa u Livadicama. Pođednako strašno kao sami zločini je to što pravde još nema – navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kancelarija konstatuje da se i dalje dešavaju incidenti zbog kojih se Srbi osećaju nebezbedno na svojim ognjištima, poput napada u samo poslednja dva dana na imovinu porodica srpskih povratnika u Gnjilanu i Istoku i jutrošnjeg paljenja dva automobila u severnom delu Kosovske Mitrovice.

- To jasno potvrđuje da je potrebno još mnogo truda i rada na terenu, uključujući i prisustvo predstavnika međunarodne zajednice, da bi se na Kosovu i Metohiji prevazišli bezbednosni problemi i obezbedili uslovi za normalan život svih građana u Pokrajini – navodi se u saopštenju.

 Današnjem parastosu u 13 sati u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovaće zamenici direktora Kancelarije Dušan Kozarev i Željko Jović, a nakon parastosa biće održan pomen na lokalnom groblju.

(S. S. / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.