Guzenbauer: Priznaćemo nezavisnost

Izvor: B92, 02.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guzenbauer: Priznaćemo nezavisnost

Helsinki, Beč, Bratislava, Beograd -- Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer ponovio je u da će njegova zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova.

"Mi nećemo sedeti u prvim redovima i gledati šta drugi rade", rekao je on za austrijsku novinsku agenciju APA i najavio da će Austrija zasigurno biti među onima koji će o tom pitanju imati jasan stav i pokazati kuda se ide. Austrijski kancelar je, u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova, apelovao na srpsko i kosovsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rukovodstvo da sarađuju sa EU i da izbegavaju provokacije.

On je rekao da je optimista da će se Priština narednih nedelja poneti odgovorno i dalje korake preduzeti u tesnoj saradnji s EU.

Demarš Jeremića

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić predao je danas popodne ambasadoru Republike Austrije u Beogradu oštar demarš povodom izjave austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera u kojoj se navodi da "će njegova zemlja među prvima priznati nezavisnost Kosova”.

"Republika Srbija se oštro protivi ovakvim izjavama smatrajući da proces pregovara o budućem statusu Kosova i Metohije treba nastaviti pod okriljem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju.

Ministar Jeremić je u demaršu podvukao važnost očuvanja terirorijalne celovitosti zemlje, naglasivši da ovakve izjave u velikoj meri štete bilateralnim odnosima Austrije i Srbije.

Prema njegovim rečima, ne radi se o vremenu, već pre svega o ophođenju prema pitanju zaštite srpske manjine na Kosovu.

Guzenbauer je objasnio da Evropa želi da, u savladavanju "ovog poslednjeg velikog nerešenog pitanja 20. veka", deluje ujedinjeno.

"Verujem da je našim prijateljima na Kosovu i u Srbiji jasno da treba da deluju u tesnoj saradnji sa EU, jer se na taj način mogu ublažiti tenzije. Austrija želi da da svoj doprinos stabilizaciji situacije, jer svi mi ne želimo da dođe do oružanog sukoba", kazao je on.

U pogledu približavanja Srbije EU on se zložio za što skorije potpisivanje dogovorenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Rupnik: Loša procena EU

Francuski politikolog Žak Rupnik ocenio je da se Evropa prevarila u proceni srpske politike jer se sada pokazuje da su "prozapadne demokrate" u pitanju Kosova jednaki nacionalisti kao ostali, samo sa umerenim metodama.

"Saradnja s Haškim tribunalom znači da se Srbija stvarno trudi da sarađuje... Međutim, ne može se tražiti da Beograd pruži konkretne rezultate ako nije u stanju to da učini", rekao je on i ocenio da ne bi bilo fer postaviti uslov da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan tek kada Karadžić bude izručen Hagu.

Popović: Stav Austrije nije iznenađenje

Ministar za energetiku Aleksandar Popović izjavio je danas da najava austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera da će njegova država "među prvima priznati nezavisnost Kosova" nije iznenađujuća, istakavši da je Beč u sličnim situacijama, uvek, na isti način, iskazivao "svoj stav prema Srbiji".

"Izjava kancelara Guzenbauera da Austrija neće samo posmatrati, da će biti među prvim državama koje će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova za Srbiju je potpuno očekivana", kazao je Popović.

"Uvek u istoriji", dodao je ministar, "kada je Srbija bila u sličnim prilikama, Austrija je postupala na način na koji to sada najavljuje kancelar Guzenbauer.

"Rešenje za Kosovo početkom godine"

Marti Ahtisari (FoNet, arhiva)

Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari izjavio je da veruje da će status Kosova biti rešen u prvoj četvrtini 2008 godine.

"Nadam se i verujem da će rešenje doći tokom prve četvrtine ove godine", rekao je specijalni izaslanik Ahtisari na prijemu u finskom Ministarstvu odbrane.

"Kako će ono izgledati drugo je pitanje", kazao je on.

U ovom trenutku ne dešava se puno toga kada je reč o Kosovu, s obzirom na to da Savet bezbednosti UN o tom pitanju nije uspeo da postigne saglasnost, smatra Ahtisari.

On je, međutim, rekao da nije razočaran nedostatkom napretka u Savetu bezbednosti.

"Ništa iznenađujuće se nije desilo", rekao je Ahtisari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.