Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner kao kolač(ić)

Beograd -- Pitanje smene, odnosno izbora novog guvernera posle donošenja novog ustava izazavalo je polemike u stručnoj i široj javnosti.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će se, dok god političari predlažu guvernera NBS, znati iz kog političkog tabora dolazi guverner, iako je ta institucija nezavisna od izvršne vlasti, a ekonomisti upozoravaju da bi sa izborom guvernera, koje treba da obavi novi saziv Skupštine Srbije, trebalo sačekati, makar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do druge sednice parlamenta.

Jelašić je u emisiji Utisak nedelje ponovio da je član Ustava koji se odnosi na smenu guvernera stvar političkog dogovora, i to Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke.

"Mislim da tu važi princip podele kolača, što veći kolač, lepše ga je podeliti. Mesto guvernera je kolačić, ne za mene, nego za političare, koji ga mogu podeliti", kaže Jelašić.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić smatra da je bolje da se guverner menja kada je neophodno, ali da je, pošto se zbog novog ustava menjaju sve institucije, moguć izbor novog guvernera.

"Ako ne bi bilo tako, guverner bi bio jedini koji bi bio izuzet iz opštog procesa reizbora. Ovde ne treba govoriti o promeni, već o izboru guvernera, što će reći da Jelašić može biti ponovo izabran", kaže Parivodić.

Profesor Jurij Bajec ocenjuje da nije pametno na prvoj sednici novog saziva parlamenta menjati guvernera i da treba sačekati makar drugu sednicu.

"Smatramo da ima dosta promašaja u Zakonu o NBS. Smatramo da je guverner svemoćna funkcija s jedne strane, ali i nemoćan s druge strane", kaže on.

"Ja sam razumeo da je to deo političkog sporazuma, ali je većina ekonomista na to reagovala tako što je rekla da nije dobro već na prvoj sednici menjati guvernera, i to ne zbog Radovana Jelašića, već zbog guvernera generalno, ljudi ne vole guvernere, jedino su voleli Dragoslava Avramovića", kaže Bajec.

Prema članu 5. Zakona o sprovođenju ustava, već na prvoj sednici budućeg parlamenta trebalo bi da bude razmatrana smena Radovana Jelašića, sadašnjeg guvernera NBS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.