Izvor: B92, 11.Jul.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gušenje slobode ili uvođenje reda

Beograd -- Novinarska udruženja imaju oprečne stavove o izmenama Zakona o informisanju. Za jedne to je gušenje slobode, za druge uvođenje reda.

Novinarska udruženja različito reaguju na predlog izmena Zakona o informisanju koji je Vlada Srbije usvojila u četvrtak. Dok u Udruženju novinara Srbije kažu da će izmene ugroziti slobodu medija i kritičkog mišljenja, u Nezavisnom udruženju novinara Srbije kažu da će izmene zakona uvesti red i odgovornost u rad medija. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ovo neodoljivo podseća na rešenja iz takozvanog Vučićevog zakona o informisanju, s obzirom da se dosta stvari seli u prekršajnu sferu”, smatra generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

"Ovaj zakon, odnosno izmene zakona, nikako se ne mogu upoređivati sa zloglasnim zakonom iz vremena Slobodana Miloševića, jer prosto nemaju dodirne tačke”, kaže predsednica NUNS-a Nadežda Gaće.

Ovako predstavnici UNS-a i NUNS-a komentarišu predlog izmene Zakona o informisanju.

Najviše polemike izazivaju odredbe o obaveznom osnivačkom kapitalu za izdavače dnevnih novina, kao i kazne za kršenje pretpostavke nevinosti u medijima u visini dnevnog ili sedmodnevnog tiraža i prihoda od oglasa.

Osim toga, odgovorna lica u medijima platiće kaznu od 200 000 do dva miliona dinara.

"Stiče se utisak da je suština da se obaveznim ulogom želelo obezbediti da te uvećane kazne budu naplative”, kaže Nino Brajović.

"Jača uticaj i uloga države, jer javni tužilac pokreće postupak zabrane medija. Ovaj predlog može, umesto uređivanja odnosa, i da ograniči slobodu medija”, upozorava on.

"Da li su kazne mnogo veće – jesu, ali i treba da budu. Sloboda medija pre svega podrazumeva odgovornost medija. Da, pre svega, pišete tačno provereno, moralno i etički”, ukazala je Nadežda Gaće.

"Ja bih, pre svega, rekla da se radi o pokušajima da se medijska sfera u Srbiji učini odgovornijom i da korpus žute štampe bude dostupniji, a ne da bude samo pitanje skandala”, objasnila je ona.

Predstavnici oba udruženja saglasni su u kritikovanju toga što je vlada zakon donela na brzinu i bez konsultacija sa njima, ali i podržavaju to što će upisivanjem u registar javnih glasila postati jasnija vlasnička struktura štampanih medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.