Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupisanje terorista u Makedoniji

Skoplje, Priština, Beograd -- Makedonski mediji javili su da se albanski ekstremisti grupišu u makedonskom selu Kondovu i u pograničnom pojasu prema Kosovu.

Kako se navodi, organi bezbednosti imaju podatke da se kriminalnoj organizaciji Agima Krasnićija 8. jula u Kondovu pridružila grupa ekstremista iz Makedonije i s Kosova. Ta grupa u selu, navodno, raspolaže teškim naoružanjem, mitraljezima, snajperima i raketnim bacačima i to je druga dobro naoružana grupa na samoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << granici, u delu prema Kosovu.

Načelnik Generalštaba makedonske vojske, general-major Miroslav Stojanovski, izjavio je danas da je situacija još uvek takva da nije potrebno podizati stepen borbene gotovosti vojske. Tom izjavom i za sutra najavljena sednica Saveta za masovnu bezbednost Mekedonije, praktično se potvrđuje pogoršanje bezbednosne situacije u Makedoniji. Tome, pre svega, doprinosi situacija u skopskom selu Kondovu, koje je više od pola godine pod kontrolom naoružane grupe, koju predvodi Agim Krasnići.

Međutim, makedonska policija tvrdi da je situacija pod kontrolom, ali veoma retke policijske kontrole koje ulaze u selo u kojem žive Albanci i to samo uz pratnju lokalnih predstavnika Oslobodilačke nacionalne armije, govore suprotno. Krasnići je otvoreno zapretio da će, ukoliko policja pokuša da uđe u selo, gađati Skoplje i da će napasti policijske stanice u mestima gde žive Albanci.

Današnji Dnevnik, pozivajući se na izvore u bezbednosnim službama, objavljuje informaciju da je ovih dana, s prostora Kosova i Metohije, u Makedoniju ušla grupa od tridesetak naoružanih osoba. One su se, kako tvrdi Dnevnik, rasporedile upravo u Kondovu i obližnjem selu Raduša, koje je bilo poprište žestokih borbi makedonskih snaga bezbednosti i i pripadnika ONA, tokom krize 2001, izveštava dopisnik B92, Safet Biševac.

Priče o nasilju i na Kosovu

Politički analitičar Adem Demaći kaže da Srbe na Kosovu opet čeka nasilje, gore nego ono u martu 2004.

"Nasilje će biti takvih razmera da će biti zaboravljen 17. mart 2004. Albanska većina je osetila da niko ne mari za njihove zahteve. Na Kosovu vladaju nezaposlenost, kriminal i sve vrste nevolja, a svi pričaju o decentralizaciji i interesima šest-sedam odsto Srba. Masa je zaslepljena, misle da su im krivi Srbi, a ne Beograd i UNMIK", rekao je Demaći.

"Nasilje bi moglo biti usmereno i prema korumpiranim albanskim liderima koji nemaju petlju da se suprotstave srpskim zahtevima. Pozivam vlasti Srbije da stave prst na čelo i da se zapitaju kuda vodi njihov projekat. Jedini način za sprečavanje novog krvoprolića je da Kosovo dobije nezavisnost", kaže Demaći za Blic.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je sve moguće i u eventualnim incidentima vidi pritisak albanskih ekstremista s ciljem da postanu učesnici u pregovaračkom procesu o budućem statusu Kosova. Međutim, Ivanović odbacuje mogućnost ponavljanja nasilje sličnog onom u martu 2004. "Albanci su posle 17. marta doživeli najteže moguće kritike, a ništa nisu postigli", rekao je Ivanović i dodao da će novih pritisaka svakako biti, i to najverovatnije u vidu velikih demonstracija, naročito ako se pregovori budu odvijali nepovoljno za Albance.

Ninoslav Krstić, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju i bivši komandant združenih snaga bezbednosti na jugu Srbije, kaže da postoji opasnost da se uoči početka pregovora o budućem statusu Kosova situacija otme kontroli i da se ponovi nasilje iz marta 2004. "Tenzije rastu kako se približava početak pregovora. Međunarodna zajednica i Kfor obavljaju pripreme za sprečavanje novog masovnog nasilje nad Srbima. U prilog tome govori i najava dolaska još 1.000 britanskih vojnika na Kosmet. Prema mojim saznanjima, planira se prebacivanje dodatnih snaga i iz drugih delova Evrope, što znači da Kfor ima informacije da je nasilje moguće", kaže Krstić.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović ocenio je Demaćijevu izjavu kao najgrublji vid političkog terorizma. "Demaći je glavni ideolog albanskog seperatizma, a njegovo glasno razmišljanje oslikava pravu prirodu 'političkog' delovanja albanske vrhuške, za koju su nasilje i teror nad susedima legitimni i opravdani postupci. Takve izjave unose uznemirenost među Srbe i ostale nealbance i zahtevaju adekvatnu reakciju UNMIK-a i Kfora", rekao je Ivanović, prenosi Beta.

Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ocenio je danas izjavu Adema Demaćija kao pretnju međunarodnoj zajednici, kosmetskim Srbima i izbeglima koji žele da se vrate na Kosovo.

Čović je za BK televiziju rekao da su najave novog krvoprolića "stari trik na novi način", i dodao da je reč o dobro poznatom albanskom pristupu u kome "jedni hlade, a drugi lade". Prema njegovim rečima, ako te pretnje uplaše međunarodnu zajednicu, onda će ona na taj način pokazati svoje slabosti. Nezavisnost ili zavisnost neće rešiti ono što nije moglo da se reši do sada, dodao je Čović, a prenosi Beta.

Portparol UNMIK-a Marša Pul, s druge strane, kaže da je stanje na Kosovu bezbedno i stabilno i da UNMIK sarađuje s policijom i Kforom kako bi tako i ostalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.