Izvor: S media, 12.Apr.2013, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić: Verujem da će biti dogovora sa Prištinom, ali datum ne očekujem

"Verujem da će dogovor Beograda i Prištine biti postignut. Srbija je u potpunosti opredeljena za dogovor i za pronalaženje trajnog rešenja", ističe Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva URS, u razgovoru za Danas.

"Cenu višegodišnje neodlučnosti, odugovlačenja i guranja problema pod tepih već plaćamo", napominje Grubješićeva odgovarajući na pitanje koja će biti cena za državu i građane eventualnog nepostizanja dogovora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << s Prištinom.

O zalagunju URS-a za to da se prihvati predlog EU, ona kaže: "Vlada Srbije je ušla u politički dijalog s predstavnicima kosovskih vlasti sa iskrenom željom da se postigne dogovor i od toga nismo odstupili. Mi nemamo dilemu da je za Srbiju važno da krene napred, da prestane da igra ulogu večitog Kalimera i to smo više puta ponovili. Nema više ni vremena ni prostora za politiku koja zagovara čekanje nekih boljih vremena za rešavanje kosovskog pitanja".

Ona je naglasila da unutar vladajuće koalicije ne postoje razlike o nužnosti nastavka dijaloga s Prištinom, i da je taj zaključak donet jednoglasno na sednici Vlade Srbije. Pitanje toga ko ima čvršće, ko mekše stavove, Grubješić smatra da je bolje uputiti političkim analitičarima.

Ponašanje opozicije okarakterisla je kao jasno i iznošenje stavova sa kojima se vlast može složiti ili ne, izuzumajući DS, za čije stavove tvrdi da "ni Šerlok Holms ne može da otkrije šta je politika Demokratske stranke".

Grubješić je rekla da nijedan datum nije dan de, ali su zaključci Saveta iz 2011. i 2012. godine jasni - bez vidljivog i trajnog napretka u odnosima s Prištinom neće biti otvaranja predpristupnih pregovora sa Srbijom. Po njenom mišljenu, vidljiv napredak je već učinjen.

U slučaju da EU ne ponudi datum ona očekuje davanje utešne birokratske nagrade.

Ukoliko datum ne dobijemo u junu, Grubješić smatra da sledeću šansu dobijamo najranije do kraj godine, ali je realno očekivati da se čitav proces odloži i prebaci za narednu godinu.

(Danas)

Foto: BetaPhoto/Nenad Petrović/DS

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.