Izvor: B92, 19.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubač: Ukinuti okruge

Novi Sad -- Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Momčilo Grubač smatra da su okruzi u Srbiji proizvod centralističke politike i prevaziđen model.

Grubač je za novosadski Dnevnik rekao da su okruzi izmišljeni u vreme Miloševićevog režima, jer vlast nije želela da izvrši suštinsku decentralizaciju države. "Okruzi su i uspostavljeni da bi bili pod oštrom komandom ministra i unitarnog centra u Beogradu. I oni su praktično produžena ruka tog centra", kazao je Grubač.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je rekao da bi prilikom izrade novog zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije trebalo preispitati potrebu daljeg zadržavanja okruga.

Srbija je uređena Zakonom o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi iz 1991. godine.

Uredbom Vlade Srbije iz 1992. godine definisano je ukupno 29 okruga, čiji je zadatak da obavljaju poslove državne uprave izvan sedišta ministarstava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.