Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grosman razgovarao sa zvaničnicima SCG i Srbije

Beograd -- Američki državni podsekretar za politička pitanja Mark Grosman istakao je u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom da SAD snažno osudjujuju sinhronizovano nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Ocenjujući da su napadi na Srbe ozbiljno unazadili sve što je postignuto na Kosovu i Metohiji, Grosman je rekao da izvršioci i organizatori zločina nad Srbima moraju biti pronadjeni, uhapšeni i kažnjeni.

Govoreći o prioritetima Vlade Srbije, Koštunica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je istakao važnost započete konsolidacije državnih institucija i dodao da je Vlada sada okrenuta borbi protiv korupcije i reformi pravosudja i policije.

Predsednik Kordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović založio se u utorak, u razgovoru sa američkim podsekretarom Markom Grosmanom, za razdvajanje u pokrajini, istakavši da se posle 17. marta koncept multietničkog Kosova pretvorio u iluziju. "Na Kosovu i Metohiji posle 17. marta ništa nije kao što je bilo pre toga, a koncept o multietničkom Kosmetu se pretvorio u iluziju", rekao je Čović Grosmanu tokom susreta u Beogradu, navodi se u saopštenju Info službe Koordinacionog centra.

Mark Grosman je ministrima spoljnih poslova i odbrane SCG, Goranu Svilanoviću i Borisu Tadiću preneo spremnost SAD da nastave dijalog sa Beogradom o modalitetima decentralizacije na Kosovu, saopšteno je posle razgovora. U razgovoru sa Tadićem i Svilanovićem, Grosman je podvukao konstruktivan stav Saveta ministara SCG i srpske vlade u smirivanju situacije na Kosovu i izrazio zadovoljstvo uspostavljanjem dobre saradnje vlasti u Beogradu sa glavnokomandujućim južnog krila NATO, generalom Gregorijem Džonsonom

Svilanović i Tadić su izrazili spremnost da SCG bude partner SAD, EU i NATO u identifikovanju odgovornih za zločine i iznalaženju mehanizama za bezbednost Srba i nealbanaca na Kosovu, za izgradnju modaliteta za institucionalizaciju njihove zaštite, kao i za stvaranje uzlova za normalan život svih stanovnika pokrajine.

Predsednik državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović i podsekretar američkog Stejt departmenta Mark Grosman saglasili su se da je u stabilizaciji prilika na Kosovu prioritetno otkloniti mogućnost za novu eskalaciju nasilja nad nealbanskim stanovništvom, saopštio je danas kabinet predsednika. Predsednik SCG se zahvalio na odlučnom angažovanju američkih trupa tokom eskalacija na Kosovu, kao i na nezamenljivoj ulozi SAD u ukupnom procesu stabilizacije stanja na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.