Izvor: B92, 18.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grahovac: Vojsku smanjiti na 25.000, ukinuti mornaricu

Podgorica -- Savetnik predsednika zajednice Srbije i Crne Gore za bezbednost Blagoje Grahovac izjavio je danas da bi broj pripadnika vojske na teritiriji Crne Gore trebalo svesti na oko 3.000 vojnika, a na nivou zajednice na 25.000. U intervjuu za podgoričke Vijesti od nedelje, on je predložio da se Ratna mornarica rasformira, a formira Obalska straža, "sposobna za osmatranja na moru, presretanja i privođenja onih koji narušavaju propisani režim na moru, kao i za pružanje pomoći i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spasavanje na moru i podmorju".

General Grahovac je uveren da bi "trebalo napustiti" regrutnu obavezu kao deo vojne obaveze. "Procenjeni bezbednosni rizici zahtevaju trenutno reagovanje visoko profesionalne vojske. Regrutna obaveza kao oblik opštedržavne obaveze sistemski doprinosi militantnom stanju duha građana, a kao primer za to naveo bih da sukobe ne proizvode profesionalne vojske u uređenim državama, već nedovoljno civilizovana društva, dovoljno militantna a nedovoljno demokratična", rekao je Grahovac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.