Izvor: B92, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grafiti mržnje širom Srbije

Kragujevac, Beograd, Novi Sad -- Na zidu kuće u Kragujevcu jutros osvanuo grafit "Nož, žica, Srebrenica", koja aludira na masakr 8.000 Muslimana oko Srebrenice.

Grafit je ispisan crvenom bojom, velikim ćiriličnim slovima, na privatnoj kući u veoma prometnoj Karađorđevoj ulici. Policija je saopštila da je izvršila uviđaj na licu mesta i da intenzivno traga za autorima grafita. U proteklih nekoliko dana grafiti sa pretećim i uvredljivim porukama pojavili su se u Ćupriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Surdulici i u Kragujevcu.

"Tadića pored Đinđića" osvanulo je u Ćupriji. U istom gradu na zidu zgrade Gradskog muzeja nacrtan je čovek na vešalima, pored kojih su četiri slova: "B o r _ s".

U Surdulici je na zgradi gimnazije, na crtežu velikom oko dva metra, bio je nacrtan čovek na vešalima, a ispod je napisano 'Tadić'".

Predsednik Srbije kaže da ga ne iznenađuje ta prljava kampanja: "To je, nažalost, deo naše kulture devedestih godina, treba toga biti svestan", rekao je on.

"Ne pridajem tome poseban značaj, zato što već godinama s time živimo. Ko nije bio ovde predmet takvog napada od ljudi kojio su za evropsku Srbiju. S druge strane, treba govoriti o tome šta Srbija treba da uradi, odlučujemo ne o drugoj, već o drugačijoj Srbiji", rekao je Tadić.

DS-SRS

Grafite usmerene protiv Tadića i u njegovoj Demokratskoj stranci ocenjuju veoma ozbiljnim, ukazujući da su se slične poruke pojavljivale i pre ubistva premijera Zorana Đinđića. Demokratska stranka ocenila je da su grafiti dobro poznati rukopis Srpske radikalne stranke, kojoj je jedina brana da se ne vrate na vlast upravo DS.

U SRS-u odbacuju povezanost sa grafitima. "Samo smo čekali kad će se za grafite koje pišu članovi DS-a drznuti da optuže SRS i da kažu kako je to prepoznatljiv rukopis. Pa, jeste. DS-a, kao i pred svake izbore", kaže Aleksandar Vučić iz te stranke.

Jedina stranka koja je pored DS-a protestovala zbog grafita je G17 plus, koji je smatra da su grafiti uvredljivog sadržaja usmereni protiv predsednika Srbije i Demokratske stranke nedopustivi. G 17 plus je, u pismu koji je potpisala Ivana Dulić-Marković, pozvala nadležne organe da u najkraćem roku pronađu i kazne počinioce.

"Niko ne reaguje"

Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost začuđena je što niko iz nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava nije reagovao.

Ona podseća da je ovo zemlja u kojoj je ubijen jedan demokratski premijer, a takođe kidnapovan i likvidiran nekadašnji predsednik Ivan Stambolić.

Ona smatra da svaki poziv na linč treba ozbiljno shvatiti. "Mislim da je to velika sramota za Srbiju, a moje jedino objašnjenje je da su i vlast i partije i jedan broj nevladinih organizacija toliko partijski svrstali, da više ništa osim svrstavanja ne vide", kaže Lihtova.

Prekrečene nacističke parole u Novom Sadu

Nekoliko stanovnika novosadskog naselja Telep danas je prekrečilo grafite nacističke sadržine, koji se duže vreme nalaze na fasadi jedne kuće u tom naselju.

Građani su novinarima rekli da su odlučili da premažu grafite jer su oni uvreda za sve ljude i da su očekivali da nadležne gradske službe uklone grafite.

Prekrečeni su grafiti "Srbija Srbima", "Nacionalni stroj", "Krv i čast", kao i nekoliko kukastih krstova koji su nacrtani ispod tih parola. Stanovnicima Telepa su se u akciji priključili i aktivisti Liberalno-demokratske partije.

Novosadsko naselje Telep pretežno je naseljeno Mađarima, a grafiti su ispisani na uglu ulica Jerneja Kopitara i Heroja Pinkija.

Inicijativa mladih: Kazniti počinioce

mladih za ljudska prava pozvala je danas vlast u Srbiji da prekine politiku nekažnjavanja ispisivanja rasističkih, nacionalističkih i fašističkih grafita i da najoštrije reaguje i kazni počinioce tih krivičnih dela.

U saopštenju ta nevladina organizacija navodi da se poslednjih dana na mnogim mestima u Srbiji pojavljuju grafiti kojima se veliča genocid u Srebrenici, poziva na ubistvo predsednika Srbije Borisa Tadića, a na bilbordima koalicije LDP-GSS-SDU-LSV ispisuju se antisemitske i rasisitičke poruke.

Navodi se da je su u Zrenjaninu uništeni plakati Inicijative mladih za ljudskih prava na madjarskom jeziku kojima se građani pozivaju da izadju na izbore, a da se poslednjih dana na različitim internet forumima poziva na linč, ubistvo i progon političkih neistomišljenika i predstavnika različitih manjinskih zajednica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.