Gradski odbor SPS ne sluša Dačića

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski odbor SPS ne sluša Dačića

Samo dan pre nego što bi SPS i DS, prema internom dogovoru njihovih lidera, trebalo da zvanično saopšti odluku o koaliciji na gradskom nivou, socijalisti su se suočili sa problemom u svojoj stranci koji bi ceo ovaj dogovor mogao da ugrozi na izvesno vreme. Kako „Blic" saznaje, odbornici SPS pokušavaju da opstruiraju i za sada je jedan od njih „nestao".

Kako je „Blicu" rečeno u vrhu koalicije „Za evropski Beograd", odbornik SPS se verovatno nalazi „negde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na moru", nedostupan je i nije izvesno da će se pojaviti na konstitutivnoj sednici koja je zakazana za 14. jul.

Koalicija koja je već postigla dogovor oko Beograda (SRS, DSS, SPS) ima ukupno 58 odbornika, isto koliko bi imala i koalicija DS, SPS i LDP.

Kako je „Blicu" rečeno u DS, postoji mogućnost da se na sednicu ne dođe još jedna odbornik, što i dalje omogućava većinu, ali bi bilo opasno ukoliko bi još samo jedan odbornik SPS izostao sa konstitutivne sednice.

Lideri DS i SPS postigli su dogovor o formiranju vlasti u Beogradu, saznaje „Blic", ali će SPS morati da se suoči sa opstrukcijom ovakve odluke Ivice Dačića. Prema saznanjima „Blica", najkasnije do sutra DS i SPS bi trebalo da postignu konačan dogovor o podeli mesta u gradskoj vlasti, a „okidač" za to će biti potpisivanje deklaracije o pomirenju na kojoj se ovih dana užurbano radi.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da pravljenje koalicije sa DS u Beogradu nije sporno i dodao da je prepreka za formiranje vlasti LDP.

„Najveća prepreka u Beogradu jeste LDP. Zato i nije čudno što je naša gradska organizacija sklonija varijanti sporazuma koji je potpisan sa SRS i DSS", rekao je Dačić u intervjuu za nedeljnik „Standard".

Kako je rekao, SPS je samo deo tog dogovora, „a kako će se sve dalje odvijati neće zavisiti od SPS, zavisiće i od nekih drugih pitanja".

Dačić je rekao da sa generalnim sekretarom SRS Aleksandrom Vučićem svaki dan pet puta razgovara da li će sve biti u redu u Beogradu, „isto tako i ovi drugi zovu svaki dan". „Pošto svi vrše pritisak na nas, očigledno nikom nismo dobri, pa nek se lepo ide na nove izbore u Beogradu. Inače, imamo neizdrživu situaciju, a na taj način može biti dovedena u pitanje i koalicija koja je postignuta na republičkom nivou", naglasio je Dačić.

Portparol DSS Andreja Mladenović kaže za „Blic" da su održali sastanak koalicije na kome je prisustvovalo 56 odbornika i da nema najava da će koalicija SRS, DSS i SPS biti raskinuta.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ponovio je da ima apsolutno poverenja u partnere sa kojima je potpisao koalicioni sporazum na nivou Beograda.

Vučić je rekao da radikali neće napustiti koaliciju sa socijalistima i narodnjačkim blokom i naveo da će, ako neko drugi to uradi, ući u „anale beščašća" jer su pogazili dogovor i datu reč.

„Svaki dan, evo već skoro dva meseca, imamo sastanke, a ako neko sad to ruši, ja ne mogu da razumem. Ako neko to uradi, to nije do nas", kazao je Vučić.

Na pitanje šta će uraditi ako do prekida koalicije dođe, on je rekao da će nastaviti da se bori i naveo da to ne bi značilo da život prestaje.

Iako zvanični razgovori oko formiranja gradske vlasti liste „Za evropsku Srbiju" i koalicije okupljene oko SPS još nisu počeli, prema nezvaničnim informacijama, već je poznata stranačka podela nekih gradskih preduzeća. ZES će uglavnom zadržati ona koja je i do sada imao, dok će pojedina, gde su do sada na čelnim mestima bili kadrovi DSS, pripasti koaliciji oko SPS.

Alimpić: Neizvesno do sednice

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić kaže da još ništa nije zvanično dogovoreno sa socijalistima o formiranju većine u Beogradu, ali da neformalni kontakti postoje.

Alimpić kaže da će do same konstitutivne sednice gradskog parlamenta, koja je zakazana za ponedeljak, sve biti neizvesno.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Gradski odbor SPS ne sluša Dačića?

Izvor: Mondo, 11.Jul.2008

Samo dan pre nego što bi SPS i DS, prema internom dogovoru njihovih lidera, trebalo da zvanično saopšti odluku o koaliciji na gradskom nivou, socijalisti su se suočili sa problemom u svojoj stranci koji bi ceo ovaj dogovor mogao da ugrozi na izvesno vreme. Kako "Blic“ saznaje, odbornici SPS pokušavaju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.