Gradonačelnike biraju odbornici

Izvor: Politika, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnike biraju odbornici

Poslanici srpskog parlamenta raspravljali su juče o paketu od četiri zakona, čije usvajanje je neophodno da bi se, u skladu sa Ustavnim zakonom, raspisali pokrajinski i lokalni izbori do 31. decembra. Kako je rekao Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, cilj zakona o teritorijalnoj organizaciji, o lokalnoj samoupravi, o lokalnim izborima i o glavnom gradu, jeste obezbeđivanje stabilnosti lokalnih samouprava i dalja decentralizacija vlasti. Obrazlažući predložena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rešenja, ministar Marković je istakao da su, pre utvrđivanja konačnog predloga zakona, obavljene konsultacije sa poslaničkim grupama, pozicije i opozicije i postignut je visok stepen saglasnosti. On je rekao da se zalagao za neka drugačija rešenja, ali "stav većine stranaka bio je da ostane proporcionalni izborni sistem uz podizanje cenzusa na pet odsto, pa je taj stav i prihvaćen". Prema Markovićevim rečima, u ovom trenutku, imamo 11 raspuštenih skupština opština, u više njih su na snazi razni oblici "vanrednog stanja", što je dokaz da postojeći zakoni nisu dobri.

Inače, sem povećavanja cenzusa na pet odsto, jedna od ključnih novina u Predlogu zakona o lokalnim izborima jeste i ta što građani više neće direktno birati gradonačelnike, već će o tome odlučivati odbornici.

Izborni cenzus od pet odsto neće važiti za stranke i koalicije nacionalnih manjina za koje je predviđen takozvani prirodni prag, čime se pripadnicima manjinskog naroda omogućuje srazmerna zastupljenost u lokalnim skupštinama u sredinama sa mešovitim nacionalnim sastavom. U odnosu na postojeća izborna rešenja, novina je i to što na izbornoj listi mora biti najmanje trećina kandidata od ukupnog broja odbornika koji se bira. Pored toga, izborna lista mora biti podržana potpisima najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na listi, s tim što će se u opštinama koje imaju manje od 20.000 birača, izborne liste potvrđivati i ukoliko ih potpisima podrži ukupno najmanje 200 birača. Svaki potpis mora biti overen. Novina u zakonu je i regulisanje takozvanih blanko ostavki. Prema predloženim rešenjima, koja su u skladu sa odredbama novog Ustava, podnosilac izborne liste i kandidat za odbornika, odnosno odbornik mogu da zaključe ugovor kojim može biti utvrđeno i da kandidat za odbornika, odnosno odbornik predaje podnosiocu liste svoju blanko ostavku. Blanko ostavka, kako je navedeno, sadrži izjavu kandidata za odbornika, odnosno odbornika da podnosi ostavku na odborničku funkciju, kao i ovlašćenje podnosiocu liste da ostavku preda u njegovo ime. Podneta ostavka i ovlašćenje ne mogu se opozvati, a ugovor, kao i potpis na blanko ostavci moraju biti sudski overeni. Ubuduće, inače, opštinske skupštine neće samo konstatovati ostavke, već će o tome odlučivati.

Predlogom zakona o lokalnoj samoupravi predviđeno je, između ostalog, i da lokalne samouprave imaju svoju imovinu, kojom će upravljati samostalno, a ovo pitanje će biti regulisano posebnim zakonom. Novim rešenjima precizirano je da osnivanju, ukidanju i promeni teritorije jedinice lokalne samouprave obavezno prethodi referendum savetodavnog karaktera. Jedan od uslova za obrazovanje opštine jeste da ima najmanje 10.000 stanovnika, dok je za sticanje statusa grada potrebno najmanje 100.000 stanovnika, međutim, moguće je dobijanje ovih statusa i sa manjim brojem stanovnika, ukoliko za to postoje posebni razlozi od geografskog i istorijskog značaja. Zakonska novina je i obavezno osnivanje mesnih zajednica u seoskim sredinama, dok u gradskim sredinama one mogu, ali i ne moraju biti osnovane.

--------------------------------------------------------------------------

Izborni rokovi i glasanje u maju

Sva četiri zakona neophodna za raspisivanje lokalnih izbora, kako je predviđeno, stupiće na snagu, narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku". Prema zakonima o lokalnim izborima i o teritorijalnoj organizaciji, prve pokrajinske i lokalne izbore predsednik Narodne skupštine Srbije raspisaće tako da se oni održe u roku koji ne može biti kraći od 120, ni duži od 180 dana od dana raspisivanja.

Predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić, koji raspisuje ove izbore, juče je novinarima rekao da će izbori najverovatnije biti održani 11. maja. Dulić je dodao da će pokušati da postigne dogovor oko datuma, kako sa strankama vladajuće koalicije, tako i sa opozicijom, kako bi se došlo do rešenja koje će omogućiti svima da se pripreme za izbore.

--------------------------------------------------------------------------

Beograd i još 23 grada

Kako je predviđeno Predlogom zakona o teritorijalnoj organizaciji, Srbija će, pored Beograda imati još 23 grada, pošto će se Novom Sadu, Prištini, Kragujevcu i Nišu "pridružiti": Zrenjanin, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Pančevo, Smederevo, Subotica, Čačak, Šabac, Valjevo, Vranje, Zaječar Jagodina, Loznica, Novi Pazar, Požarevac, Sombor, Sremska Mitrovica i Užice.

--------------------------------------------------------------------------

Prvi zakon o glavnom gradu

Vlada je pripremila i predlog zakona o glavnom gradu, a ovo je prvi takav zakon. Ovim propisom regulišu se položaj, nadležnost i organi Beograda, glavnog grada Srbije. Grad Beograd će imati svoje simbole i praznik, imaće i sopstvenu imovinu, kojom će samostalno raspolagati.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.