Izvor: B92, 17.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanski list tuži Srbiju

Novi Sad -- Novosadski Građanski list podneće Evropskom sudu za ljudska prava predstavku protiv Srbije.

Predstavka će biti podneta zbog otezanja suđenja potpredsedniku Srpske radikalne stranke Miloradu Mirčiću, izjavio je danas pravni zastupnik tog lista Vladimir Beljanski.

Beljanski je rekao da Opštinski sud u Novom Sadu nije obezbedio Mirčićevo pojavljivanje na suđenju po tužbi koju je protiv njega podneo Građanski list uprkos činjenici da su za to postojali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svi procesni uslovi.

Prema njegovim rečima, sud je na poslednjem ročištu naložio Odboru Skupštine Srbije za bezbednost, kojim je Mirčić u proteklom sazivu Parlamenta predsedavao, da se izjasni o postupku protiv funkcionera radikala, ali da taj odgovor do danas nije stigao.

On je cenio da Mirčić neće da dođe na sud i dodao da će zbog toga Građanski list tražiti zaštitu prava na suđenje pred sudom u Strazburu. "Ako u tom postupku uspemo, odštetu će zbog Mirčićevog izbegavanja odgovornosti plaćati svi poreski obveznici", kaže Beljanski.

Beljanski je negirao Mirčićeve tvrdnje da je taj predmet zastareo i naveo da je potpredsednik radikala uredno pozivan da se pojavi na sudu, ali da se nije odazivao. Mirčić je u petak na sednici Skupštine Novog Sada rekao da je spor koji je protiv njega pokrenuo Građanski list zastareo, da se on u tom predmetu nije pozivao na poslanički imunitet i da je želeo da se pojavi pred sudom, a ponovio je uvrede na račun Građanskog lista.

Sudjenje Mirčiću po privatnoj tužbi novinara Građanskog lista zbog uvrede i klevete do sada je odlagano u više navrata zbog nepojavljivanja tuženog. Vlasnik Građanskog lista Miodrag Nikić i dvadesetak novinara tužili su Mirčića 30. aprila 2004. zbog njegovog istupa na konferenciji za novinare 2. februara 2004, kada je taj list nazvao "ustaškim i prohrvatskim!. Mirčić je tada rekao da u Građanskom listu rade "svi smradovi u novinarstvu" i da je vlasnik tog lista predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, te da je "pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.