Građanima  najvažnije očuvanje Kosova u Srbiji

Izvor: Blic, 21.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanima najvažnije očuvanje Kosova u Srbiji

Polovina anketiranih građana Srbije smatra da su celovitost teritorije, suverenitet i integritet „po svaku cenu" osnovni nacionalni interes u procesu evroatlantskih integracija, pokazalo je istraživanje „Medijum galupa" za potrebe Atlantskog saveta u Srbiji.

Takav stav navelo je 50 odsto ispitanika, dok je njih 36,4 odsto navelo da je osnovni interes Srbije u procesu evroatlantskih integracija da se uključi u taj proces uz prihvatanje uslova, a 13,6 odsto je neodlučno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između te dve pozicije.

Na pitanje „šta se podrazumeva pod evroatlantskim integracijama", 53,3 odsto ispitanika navelo je EU, 34 odsto NATO i „Partnerstvo za mir", a slede Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Savet Evrope.

Istraživanje je sprovedeno od 7. do 12. februara na uzorku od 1.020 punoletnih građana sa cele teritorije Srbije. Oko 59 odsto ispitanika podržava ulazak Srbije u evroatlantske institucije, 24,4 odsto se protivi, a 17,1 odsto odgovorilo je kako ne zna, dok je 51,5 odsto anketiranih reklo da Srbiju kroz deset godina vidi u evroatlantskim integracijama, 16,6 odsto izvan tih integracija, a 31,9 odsto ispitanih je navelo da ne zna. Protiv učešća Vojske Srbije u mirovnim misijama u inostranstvu izjasnilo se 59 odsto ispitanika, dok je takve misije podržalo 25 odsto ispitanih, a nije se izjasnilo njih 16 odsto.

Na pitanje da li postoji demokratska civilna kontrola sektora bezbednosti, 28 odsto anketiranih je odgovorilo da ne postoji, 15 odsto da postoji, 57 odsto da ne zna, a 55 odsto je navelo da je takva kontrola potrebna, pet odsto da nije, a 40 odsto da ne zna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.