Građani ogorčeni porezom za odvodnjavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani ogorčeni porezom za odvodnjavanje

Žalbe ogorčenih Novosađana zbog poreskog rešenja za odvodnjavanje, svakodnevno pristižu na adresu naše redakcije. Kako nezvanično saznajemo, do sada je stiglo oko 30.000 poreskih rešenja, a obaveza o naplati naknade za odvodnjavanje stigla je i na ime preminule osobe.

Građanima je nejasno kakvo odvođenje vode sa građevinskog zemljišta moraju da plate, kada za to plaćaju račune "Vodovodu i kanalizaciji". Ogorčenost građana je još veća kada im poresko rešenje stigne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ime oca, koji je preminuo pre 16 godina.

Naime, Nosovađaninu Siniši Reljinu se dogodilo upravo to.

"dobio sam rešenje da platim oko 560 dinara, ali je potpuno isti iznos stigao na ime mog na pokojnog oca.Zamislite sad ljudi koji su u zgradama dobijaju na površinu zgrade, a ne na površinu stana. Mislim da poreska uprava treba ozbiljno građanima da objasni taj akt, mora da ima barem broj parcele da znamo na šta dobijamo to", kaže Siniša.

Novosađanka Slavica Putnik kaže da su je savetovali da plati naknadu za odvodnjavanje, pa onda da se žali, jer u suprotnom prinudna naplata nije daleko.

"Juče sam dobila rešenje da je potrebno da platim oko 700 dinara za odvodnjavanje za proteklu godinu i to na ime građevinskog zemljišta od 230 kvadratnih metara, a naša kuća je na dvostruko većem placu. Ne znam šta treba da platim, nisam jedina, čujem da su mnogi u Novom Sadu to dobili. Plašim se da uskoro ne dobijem i rešenje za porez na nepostojeće građevinsko zemljište ili možda plaćam šaht ispred kuće", veli Slavica Putnik.

Pravnica Asocijacije potrošača Srbije Jovanka Nikolić istakla je da je ova obaveza građanima trebala da bude predočena u razumnom roku, kao i da građani zaslužuju objašnjenje u vezi sa ovim nametom. Nažalost, pravni osnov za naplatu postoji, te građanima ne preostaje ništa drugo osim da plate određeni iznos, a Asocijacija potrošača će u ime građana uputiti određena pitanja Poreskoj upravi.

Iz Republičke poreske uprave pozivaju se na Zakon o vodama. Međutim, ostaje nejasno zašto je u obavezi da naknadu za odvodnjavanje plati i građanin koji stanuje u zoni u kojoj je odvođenje voda uređeno sistemom atmosferske kanalizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.