Izvor: Glas javnosti, 10.Feb.2010, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se nova ambasada SAD

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik ocenila je da će nova američka ambasada u Beogradu biti simbol privrženosti dugoročnom i živom partnerstvu Srbije i SAD.

- Nova američka ambasada biće simbol naše privrženosti dugoročnom i živom partnerstvu između dve zemlje, kao i naše opredeljenosti da radimo zajedno sa Srbijom na pronalaženju trajnog rešenja za zajedničke izazove - naglasila je Vorlikova.

Zvanični diplomatski odnosi SAD i Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uspostavljeni su pre skoro 130 godina, podsetila je Vorlikova na svečanosti povodom početka radova na kompleksu nove ambasade SAD.

Ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić istakao da će u izgradnju nove zgrade američke ambasade biti uključeni domaći radnici, domaće kompanije i biće korišćen domaći materijal. Nova zgrada će poštovati sve ekološke standarde, biće ispoštovan princip energetske efikasnosti, rekao je Dulić i dodao da je građevinska dozvola izdata za samo dva meseca.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas podsetio je da građevinska sezona u Srbiji sada traje 365 dana, kako bi se nadoknadilo ono što je godinama propušteno. Kada ambasada bude završena, u leto 2012. godine, rekao je Đilas, nadam se da građanima Srbije neće biti potrebne vize za putovanje u SAD.

Novi kompleks Ambasade SAD sastojaće se od sedam zgrada i biće zaštićen zidom. Površina kompleksa će iznositi 40.468 kvadratnih metara, a vrednost procenjenih radova je oko 117 miliona dolara.

J... ih onaj tko im je to dozvolio. Kakav zid da udaraju isti su kao siptari.

Neka proba netko da napravi takvu ambasadu u ameriki.

Da li se ameri secaju kakva je bila karta Srbije prije 130 godina a kako ju sada kroje?

Babarogo to su zakoni jaceg em te bije,em ti da cutis.............jos koji dan mozda i koji mesec bice dabogda izgradjena i ambasada Kosova........

Zivela na "Drini cuprija".Boze snage i sposobnosti pa da se to nikad ne napravi.Ko je god tu glupost dozvolio morat ce da odgovara. Ja mislio da ce se neko naci pametan od ovolikog sveta da predlozi da se ta g.... isteraju iz zemlje.Tik tak tik tak vreme prolazi a novo dolazi.Nicija nije gorela do zore pa ni ovih haraclija da ne kazem goru rec.

Sramota da se na temeljima bivšeg maršalata koji je bio obaveštajni centar cele bivše Jugoslavije i koji je NATO sravnio sa zemljom gradi američka ambasada.Sramota je i to kako je to zemljište dodeljeno onima koji su nas bombardovali, i to na lokaciji u sred Dedinja, gde su mnogi vojni objekti i to preko puta Belog dvora! Baš me zanima šta misli njihov prvi komšija, princ prestonaslednik? Da ne pričam o tome kako je to zemljište poklonjenjo, a ambasada u Kneza Miloša koja ostaje u njihovom vlasništvu zauzima trećinu kvarta! Nemam reči,ovo je najveće poniženje srpskog naroda!

USA ima ambasadu u Srbiji,ogromnu zgradu u centru Beograda koja moze zadovoljiti sve potrebe administracije USA amabsade i danas i u buducnosti.S izdavanjem dozvole i pocetkom gradnje je trebalo pricekati i to direktno vezati za proces povratka KiM pod ustvnu nadleznost Srbije i to javno staviti na znanje i Gospodji Ambasadoru USA i americkoj administraciji,bez obzira sto su USA jedan od cetiri stuba srpske vanjske politike.Gospodja ambasador USA bi trebala da razumije ogorcenost i ozaloscenost srpskog naroda poslije rata u kojem je NATO napravio mnogo zlocina u cijeloj Srbiji a i u Beogradu.Konkretno ruseci zgradu marsalata koju je prije rata USA administracija predvidila za lokaciju nove ambasade.Sve u svemu graditi nove i prijateljske odnose izmedju drzavnih administracija je lako ali izmedju naroda je to nesto teze.Sta je prvenstveni zadadtk Gospodje Ambasadora USA ne znam,ali znam da dobro saradjuju sa Vladaom i Predsjednikom Srbije sto narodu moze svakako goditi,ali za punu prijateljsku saradnju dvije nacije potrebno je mnogo vise.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.