Izvor: B92, 04.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica: Prekinuto osnivanje SNS

Gračanica -- Osnivačka sednica Srpske narodne skupštine u Gračanici prekinuta od grupe Srba, koji su učesnicima upućivali uvrede i pretnje.

Predednik Organizacionog odbora Skupštine Petar Miletić rekao je da je grupa "očigledno bila organizovana od strane Socijalističke partije Srbije, jer su sa njima došli i poslanik ove stranke u republičkoj Skupštini Zvonko Stević, načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić i opštinski koordinator, inače član Nove Srbije, Slaviša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikolić".

Učesnici osnivačke Skupštine su se mirno razišli, a Inicijativni odbor nije tražio od pripadnika policije, koji su se posle nekog vremena pojavili, da reaguju.

Miletić je rekao da će Srpska narodna skupština sigurno biti formirana, ali nekog drugog dana.

Oliver Ivanović, koji je prisustvovao pokušaju osnivanju Srpske narodne skupštine, kaže da su ljudi koji su upali na skup predstavljali SPS, ali i neke druge političke orgnizacije. Ideja je bila da skupština bude nadstranačko telo koje će voditi računa o interesima Srba sa Kosova.

Petnaestak pojedinaca je ušlo unutra sa dosta galame i vike i insistiralo na tome da se skup ne održi. Nemaju jasnog obražloženja ili razloga za to. Da bi izbegli sukob, mi smo odlučili da taj skup ne održimo, jer je postojala opasnost da posle intervencije dođe do sukoba između Srba", objasnio je Ivanović.

Današnjoj sednici su prisustvovali šefovi misija ili njihovi zamenici svih zemalja članica Kontakt grupe koje imaju kancelarije u Prištini, kao i predstavnici kancelarije SAD. U Gračanici su bili i predstavnici međunarodnih organizacija - Evropske komisije, OEBS, KFOR i drugih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.