Grabar Kitarović pozdravila izlazak iz arbitraže

Izvor: Akter, 27.Jul.2015, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar Kitarović pozdravila izlazak iz arbitraže

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je danas dogovor vlasti i opozicije o izlasku iz postupka arbitraže i poručila da će Hrvatska nastaviti da traži sporazumno rešavanje graničnih pitanja sa Slovenijom

"Bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, Hrvatska će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rešavanje graničnih pitanja i raditi na dobrosusedskim odnosima sa Slovenijom", istakla je Grabar-Kitarović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
U pisanoj izjavi povodom današnjeg sastanka premijera Zorana Milanovića s predsednicima poslaničkih klubova o aferi arbitraža, Grabar-Kitarović je navela da pozdravlja postignutu saglasnost oko zajedničkog stava naspram kršenja Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

Ona je izrazila uverenje da se takav konsenzus može postići i o drugim važnim pitanjima ključnim za hrvatske nacionalne interese.

Milanović je ranije danas, posle sastanka s predstavnicima poslaničkih klubova, objavio da će Hrvatska izaći iz arbitraže zbog afere u kojoj je otkriveno da su slovenački arbitar i zastupnica pred sudom dogovarali iznošenje argumenata i osmišljavali kako da utiču na ostale sudije u postupku.

Izlazak su podržali predstavnici svih poslaničkih klubova. Konačnu odluku doneće Sabor na vanrednoj sednici u sredu.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je danas da Hrvatska, u skladu s međunarodnim pravilima, ne može da izađe iz postupka arbitraže.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.