Govor mržnje u Skupštini Beograda

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govor mržnje u Skupštini Beograda

Beograd -- Koalicija protiv diskriminacije osudila govor mržnje i poziv na linč LGBT populacije od odbornika radikala i DSS na današnjoj sednici Skupštine grada.

Ta koalicija je od Tužilaštva zatražila da preduzme odgovarajuće mere zbog otvorenog pozivanja na linč i podrške krivičnim delima.

U saopštenju se navodi i da je odbornik SRS Jovan Nikolić juče, na sednici SO Stari grad, delio fotografije učesnika Parade ponosa i rekao da će ih dostaviti organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "SNP Naši 1389" koji će "znati šta sa njima treba da se radi".

Dodaje se da je odbornik DSS Nebojša Bakarec podržao pozivanje na nasilje i diskriminaciju jedne manjinske grupacije, a huligane nazvao mladim ljudima koji su gurnuti da se biju protiv predstavnika policije.

"Bakarec je homoseksualnost okarakterisao kao bolest, nastranost, devijantno ponašanje i izopačenost, te društveni problem zbog koga su se sukobili predstavnici zdrave, heteroseksualne Srbije", navodi se.

"Od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zahtevamo da javno osudi sve što se u protekla dva dana moglo čuti od odbornika SRS i DSS u gradskim skupštinama i kao prvi čovek Beograda konačno otvoreno stane u odbranu ljudskih prava i poštovanja zakona i Ustava Republike Srbije", navodi se u saopštenju Koalicije protiv diskriminacije.

Skupština Beograda danas raspravlja o bezbednosnoj situaciji u glavnom gradu.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Antitrafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine, a ovo saopštenje podržava i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.