Govor mržnje muslimanskog kluba

Izvor: Blic, 16.Feb.2011, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govor mržnje muslimanskog kluba

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je danas da tekst Muslimanskog omladinskog kluba Islamske zajednice iz Novog Pazara predstavlja otvoreni govor mržnje.

Sporni tekst je u ponedeljak objavio dnevni list "Danas" kao reagovanje na tekst koji je prethodno isti list objavio kao lični stav Aide Ćorović, direktorke novopazarske nevladine organizacije "Urban-in", pod naslovom "Hidžab: Marama kao politika".

Povod za lični stav Ćorovićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio je to što je "Danas" najpre objavio tekst o rastućem trendu da se sandžačke devojke sve češće opredeljuju za nošenje marame "pokrivanje" na javnim tribinama umesto u porodici, kako to nalaže tradicija.

- Nesporno je da svako ima pravo na svoj stav, Ali iznošenje stavova i sloboda govora nikako ne mogu da budu opravdanje za uvrede i govor mržnje - poručila je Petrušićeva.

Ona kaže da se rečenice u kojima se za Aidu Ćorović kaže da je "lice bez biografije isfrustrirano ličnim životnim neuspehom u samom vrhuncu klimaksa", kao i da se dovodi u vezu sa "masovnim streljanjima 'nepodobnih' građana muslimanske vere", ne predstavljaju dijalog neistomišljenika niti argumentovanu raspravu, već u krajnje diskriminatornom tonu ugrožavaju njen integritet i pozivaju na linč.

Petrušićeva je ukazala da se takvim izjava uvrede upućuje svim ženama jer se koristi rodni stereotip prema kome su, kako se navodi, sve neudate žene isfrustrirane i neuspešne, a sve žene srednjih godina u "opasnom" stanju zvanom klimaks.

Poverenica smatra da bi ovaj slučaj mogao imati ozbiljne posledice po mir i stabilnost u Sandžaku, zbog čega ona upozorava na poštovanje ljudskih prava i principa nediskriminacije, kao osnovnih demokratskih i civilizacijskih vrednosti na kojima je zasnovan pravni poredak Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osuda napada na aktivistkinju

Izvor: B92, 16.Feb.2011

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je nedavne nastupe Muslimanskog omladinskog kluba kao "otvoreni govor mržnje"..Ona se osvrnula na pismo MOK objavljeno u listu "Danas", kao na primer otvorenog govora mržnje protiv Aide Ćorović, aktivistkinje nevladinog sektora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.