Goran Davidović izručen Srbiji

Izvor: B92, Tanjug, 29.Apr.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goran Davidović izručen Srbiji

Beograd -- Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović, zvani Firer, izručen je Srbiji iz Nemačke i sproveden u zatvor u Somboru.

Davidović je u pratnji Interpol policije sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" u 16:30 sati, odakle je sproveden u Kazneno-popravni zavod u Somboru radi izdržavanja kazne zatvora od godinu dana, na koju je osuđen zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Slobodan Homen, državni sekretak u Ministarstvu pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže za B92 da se Davidović "u ovom trenutku nalazi u policijskoj nadležnosti".

"Očekujemo da, čim se izvrši osnovna obrada podataka, će biti upućen u Kazneno-popravni dom u Somboru. Ono što jeste suština je da se još jednom pokazalo da je besmisleno izbegavanje pravde jer je u više navrata bio hapšen i faktički je skoro polovinu kazne odslužio u inostranstvu, a ostatak kazne će sada odslužiti u Srbiji", rekao je Homen.

Nemačko pravosuđe usvojilo je zahtev sprskog Ministarstva pravde za njegovo izručenje, a datum njegovog prebacivanja nije saopštavan javnosti iz bezbednosnih razloga.

Davidović je pravosnažno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Davidovića čeka i suđenje u Višem sudu u Novom Sadu zbog istog krivičnog dela zbog optužbe da je sa još osmoricom neonacista napao učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu, 2007. godine. Oni se terete da su započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Davidović je uhapšen 3. februara u Traunštajnu u Nemačkoj, na osnovu poternice srpskog Interpola, pošto je napustio Trst u kome je čekao odluku italijanskog pravosuđa o izručenju Srbiji.

Okrivljeni se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu Sombor, pa je Opštinski sud u Novom Sadu, marta 2009. godine, izdao poternicu za njim.

Prvobitno je sredinom aprila prošle godine uhapšen u Trstu, u Italiji, gde se nalazio u ekstradicionom postupku, na osnovu zahteva za izručenje koje je uputila Srbija.

Davidović je, međutim, početkom juna 2008. bio pušten da se brani sa slobode do konačne odluke Italijanskih vlasti o njegovom izručenju Srbiji, pa je u međuvremenu pobegao u Nemačku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Goran Davidović danas u Srbiji?

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2010

Vođa neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović, zvani Firer, biće danas izručen Srbiji, saznaje B92.

Nastavak na Vesti-online.com...

Firer stigao u Srbiju

Izvor: Mondo, 29.Apr.2010

Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović, zvani Firer, je iz Nemačke izručen Srbiji, potvrđeno je Tanjugu u srpskom Ministarstvu pravde. Homen: Davidović će biti upućen u KPZ u Somboru.

Nastavak na Mondo...

Goran Davidović izručen Srbiji

Izvor: Beta, 29.Apr.2010

BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Vodja neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goran Davidović, zvani Firer, izručen je u četvrtak Srbiji, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu pravde...Interpol Beograd je za Davidovićem raspisao poternicu radi izdržavanja kazne zatvora od jedne godine...

Nastavak na Beta...

Davidovića čekaju suđenja, moguća zabrana Nacionalnog stroja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Apr.2010, 13:31

Nakon izručenja Srbiji na izdržavanje zatvorske kazne zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, vođu neonacističke organizacije „Nacionalni stroj“ u Beogradu čekaju i druga suđenja za isto delo, kao i epilog procesa protiv novinara Dinka Gruhonjića

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.