Izvor: S media, 22.Mar.2011, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Umanjuju broj Srba

Ministar za KiM o predstojećem popisu, dijalogu, istrazi o trgovini organima: Insistiraćemo da popis u srpskim sredinama obave UN

Zbog neprihvatanja prištinskih vlasti da popis u sredinama južno od Ibra nadgledaju UN, koje su zasada pristale da obave popis samo na severu pokrajine, naš stav je da kosovske institucije ne mogu da popisuju Srbe i njihovu imovinu. Jer, osim što nemamo poverenja u pomenute institucije, pitanje je kako popisati oko 250.000 raseljenih i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << značajan deo srpske imovine koja je i dalje oštećena ili uzurpirana. Zato ćemo i dalje insistirati da popis u srpskim sredinama na području pokrajine obave UN, a u skladu sa Rezolucijom 1244 - ističe Goran Bogdanović, ministar za KiM, u razgovoru za ”Novosti”.

* Imate informacijeda Priština u tajnosti priprema manipulacije oko popisa, i da u tome učestvuju i pojedini predstavnici Srba...



- Nedavna krađa na kosovskim izborima poruka je da albanske vlasti čine sve da stanje na terenu prikažu u svoju korist, a predstojećim popisom svakako žele da umanje broj Srba na Kosmetu. Zato je stav Vlade Srbije da Srbi južno od Ibra ne treba da učestvuju u pomenutom popisu ukoliko ga ne sprovode UN.

* Pregovarački timovi Beograda i Prištine trebalo bi da se uskoro ponovo sastanu. O kojim temama će se pregovarati u drugoj rundi?



- Još se dogovoramo koje će teme biti na dnevnom redu, jer to ne zavisi samo od Beograda, već i od Prištine i međunarodne zajednice. Ali, jasno je da će to biti pitanja koja opterećuju svakodnevni život stanovnika Kosmeta, kao što su struja, telekomunikacije...

* Jeste li optimista u vezi sa ishodom pregovora, kada se uzme u obzir start?

- Početak pregovora uliva optimizam, o čemu svedoče izjave sve tri strane u pregovorima, srpske, albanske, ali i predstavnika Evropske unije. To zaista uliva nadu da će se kroz pregovore doći do kompromisnih rešenja za sva sporna pitanja, kako bi se poboljšao, pre svega, život Srba u pokrajini, ali i svih stanovnika Kosmeta.

* Predstavnica prištinskog tima Edita Tahiri, ali i ostali albanski političari, uporno ističu da su pregovori koji se vode samo tehničke prirode, i da neće biti reči o statusu?

- Svako pitanje koje se pokrene, počev od naizged jednostavnih pa do onih najozbiljnijih, opterećeno je statusom. Zbog toga je neizbežno razgovarati i o statusu koji za srpsku stranu još nije rešen, a bez naše saglasnosti ne može se ni doći do trajnog rešenja statusa.

* Euleks je poslednjih dana uhapsio više osoba pod optužbom da su počinile ratni zločin, uključujući i jednog od komandanata ”OVK” Fatmira Ljimaja. Ali, opet krupne ribe ostaju na slobodi?



- Mislim da treba pohvaliti Euleks što je počeo da se angažuje na zadacima za koje je dobio mandat. Dobro je što su počeli da se istražuju zločini počinjeni nad Srbima i mislim da je to ohrabrujući potez da će svi počinioci zločina biti procesuirani i kažnjeni. Zbog toga nećemo odustati od insistiranja da se otkriju počinioci najgnusnijih zločina nad kosmetskim Srbima, počev od ubistva dece u Goraždevcu, žetelaca u Starom Gracku, miniranja autobusa ”Niš-ekspresa”, porodice Solić iz Obilića....

* Ipak, ni posle više meseci od kada je Skupština Saveta Evrope usvojila izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima, nema konkretne akcije Euleksa?

- Sigurno je da nećemo dozvoliti da se zataškaju ili ”gurnu pod tepih” tako ozbiljni zločini kao što je slučaj sa trgovinom organima kidnapovanih Srba i siguran sam da međunarodna zajednica neće dozvoliti da optužbe iz Martijevog izveštaja ostanu neprocesuirane. Zato mislim da bi trebalo oformiti posebno sudsko telo koje bi se bavilo ovim slučajem, pogotovu što uprkos tvrdnjama Euleksa da poseduju sve neophodne kapacitete, mislim da ova misija samostalno neće uspeti da istraži ovako ozbiljne zločine. Osim što nemaju mandat da deluju u Albaniji, jedan od jako ozbiljnih problema sa kojima se može suočiti misija EU na Kosmetu u pogledu istrage o trgovini organima je i zaštita svedoka.

(Večernje novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.