Gojkovićeva izabrana za predsednicu parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2016, 02:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva izabrana za predsednicu parlamenta

Skupština Srbije izabrala je danas za predsednicu Maju Gojković, koja je i u prethodnom sazivu vodila republički parlament. Reizbor Gojković podržalo je 159 poslanika SNS, SPS, PUPS, SDPS, NS, JS, SVM-PDD, Pokreta socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka. 

Ukupno je glasalo 233 poslanika, 73 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Izabrano šest potpredsednika skupštine, Dosta je bilo bez potpredsedničkog mesta

Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izabrala i šest potpredsednika Skupštine Srbije, ali ne i sedmog iz pokreta Dosta je bilo, kako je prvobitno bilo dogovoreno.

Svetislava Bulajić generalni sekretar parlamenta

Republički parlament imenovao je Svetislavu Bulajić za generalnog sekretara.

Bulajić je rođena 1964. u Beogradu, gde je 1987. godine diplomirala na Pravnom fakultetu, a 1998. odbranila magistarsku tezu.

Od 2013. godine je na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu, sa odobrenom temom doktorske disertacije "Originalizam, američki prilog teoriji tumačenja ustava".

Radila je kao asistent-pripravnik i asistent na Pravnom fakultetu, na predmetima Ustavno pravo i Politički sistem, zatim u Misiji OEBS, u odeljenju za medije, a pri Svetskoj banci je bila ekspert konsultant na projektu reforme pravosuđa…

Kao kadar LDP bila je poslanica od 2012. do 2014. godine, a prošle godine je bila kandidat Vlade Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Govori engleski i francuski jezik, a koristi se ruskim i italijanskim jezikom.

Za potpredsednike su izabrani Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS).

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da će se o sedmom potredsedniku razgovarati narednih dana.

Jasmina Nikolić nije izabrana jer poslanici Dosta je bilo nisu podržali prvobitno postignut dogovor svih šefova poslaničkih grupa da skupština ima sedam potpredsednika.Zbog toga su poslanici umesto u paketu o svih sedam glasali o svakom poslaniku pojedinačno, a Jasmina Nikolić nije dobila dovoljan broj glasova.

Predsednik pokreta Saša Radulović rekao je novinarima u skupštini da nisu glasali za to da parlament ima sedam potpredsednika, jer Srpska napredna stranka (SNS) to radi zbog svojih interesa, a pokušava da to predstavi kao ustupak opoziciji.

"Tokom dva dana rasprave pokušali su da spinuju da se oni tobož žrtvuju za DS i nas, oni su to ustvari proširili da bi zadovoljili svoje koalicione potrebe, namirili Rasimovu stranku (Socijaldemokratsku partiju Srbije Rasima Ljajića) i PUPS (Partiju ujedinjenih penzionera Srbije). Nama ne trebaju ustupci SNS-a", rekao je Radulović.

Poslanici pokreta Dosta je bilo tokom glasanja o potpredsednicima napustili su skupštinsku salu.

 "Biću jednaka prema svima, opravdaću poverenje"

Gojkovićeva je poručila da će biti predsednik jednak prema svim poslanicima, ali da neće imati razumevanja da se od te institucije pravi nešto drugo od onoga što piše u Ustavu.

Gojković je zahvalila na podršci za izbor na tu funkciju, pre svega poslanicima liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje", ali i svima ostalima koji su podržali njenu kandidaturu.

"Iskreno se zahvaljujem svim poslaničkim grupama koje su glasale za mene i obećavam da ću u narednom period opravdati vaše poverenje", rekla je Gojković, navodeći da je pažljivo slušala i one koji su hvalili njen rad, ali i one koji nisu glasali za nju i koji su ružno pokušavali da govore o njoj.

"Obećavam da ću biti predsednik jednak prema svakome u onoj meri u kojoj se poslanici budu pozitivno i negativno izjašnjavali o zakonima, a neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta pravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i zakonu, a to je da je parlament grana vlasti koja mora puno da radi da bi opravdala poverenje građana i da shvatimo jednom da sliku parlamenta ne stvara jedan čovek", rekla je Gojković.

Ona je istakla da sliku parlamenta stvaraju svi poslanici zajedno, ophođenjem, tolerancijom i međusobnim uvažavanjem, te da svakim glasanjem za predloge zakona poslanici opredeljuju život građana.

Raspravu, koja je danas nastavljena i trajala oko osam sati, obeležile su brojne polemike i optužbe, pauze, ali i psovka lidera DS Bojana Pajtića.

Mićunović je na kraju rasprave rekao da ga posle sledećih izbora neće nagovoriti da vodi parlament, pozvao poslanike da aplauzom pozdrave četiri gren slema Novaka Đokovića, navodeći da je on danas osvojio treći gren slem, budući da je vodio parlamente SCG, SRJ i sada Srbije.

Biografija

Gojković je rođena 22. maja 1963. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i gde je diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit.

U biografiji je navedeno da poseduje parlamentarno iskustvo u svim sazivima državnog parlamenta od 1992. godine i da je bila poslanik u Skupštini Vojvodine od 1996. do 2000. godine.

Bila je ministar bez portfelja u vladi 1998.-1999. godine, a nakon toga je obavljala funkciju potpredsednika Vlade SRJ od 1999. do 2000.

Na lokalnim izborima 2004. godine izabrana je za gradonačelnicu Novog Sada i tako postala prva žena gradonačelnik u istoriji tog grada.

Funkciju predsednika Skupštine Srbije obavljala je i u prethodnom sazivu.

Članica je Predsedništva SNS.

Dodao je da je zajedničko dobro da imamo dobru i pristojnu državu, da poslanici treba da pređu preko svađa i uvreda i da nastoje da od države naprave mesto pristojno za život.

Polemika SNS i SRS o diplomama

Kraj rasprave o obeležila je polemika naprednjaka I radikala o diplomama, pošto su radikali izneli sumnju u diplomu poslanika SNS Igora Bečića.

Takođe, lider radikala Vojislav Šešelj je kao "greh" Bečića naveo i što je, kako tvrdi, italijanskog predsednika Serđa Matarelu preimenovao u "Đorđo Mortadela", pustivši na skupštinski mikrofon snimak obraćanja Bečića prilikom posete Materele.

U "odbranu" stranačkog kolege stao je šef poslanika Aleksandar Martinović, koji je naveo da Bečić nije tema dnevnog reda, ali da ne može da razume da se govori o tome gde je Bečić završio srednju školu i fakultet i upitao Šešelja kakva je naučna vrednost njegove doktorske disertacije.

"Možemo sada da viviseciramo nečiju diplomu, to bi trajalo u nedogled. Treba da budemo u duhu onoga što smo se dogovorili, da Skupština ima sedam potpredsednika", rekao je Martinović.

Šešelj mu je replicirao da je Bečić pomenut kao primer neodgovornog ponašanja Maje Gojković, koja ga je najčešće ostavljala da je zamenjuje kada nije bila prisutna na sednicama.

"Moja doktorska disertacija i magistarska teza su izložene sudu javnosti i na njih sam ponosan i nikad nisam ništa nečasno uradio kao Martinović koje je izbačen sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu", rekao je Šešelj, na šta mu je Martinović odgovorio da mu je valjao kada je za njega obezbeđivao svedoke za suđenje u Hagu, a da mu sada kada je u SNS ne valja.

Bečić je na Šešeljevo izlaganje uzvratio "ponudom" - da će podneti ostavku ukoliko lider radikala dokaže da on ima veze sa Sokolcem i da je tamo završio srednju školu i da ima bilo kakve veze sa tamošnjim fakultetom, kao i da je italijanskog predsednika nazvao "Mortadelom".

"U suprotnom, ako to nije tačno ja bih zamolio da vi podnesete ostavku", rekao je Bečić, dok je Gojković, reagujući na to što je Šešelj pustio snimak, upitala šta je sledeće čime će se poslužiti u skupštinskom delovanju.

Poslanik DSS Đorđe Vukadinović zamerio je predsedavajućem sednicom Dragoljubu Mićunoviću što je dozvolio da se na "brakorazvodnu parnicu" SNS i SRS potroši 45 minuta.

Još jedna u nizu polemika počela je raspravom šefova poslaničkih grupa SNS i DS Aleksandra Martinovića i Pajtića o Heterlendu, tokom koje je Martinović "zamolio" Pajtića da vrati novac otet od dece ometene u razvoju.

Pajtić je, zamolivši predsedavajućeg da dok govori "smiri viku mladih lavova iz SNS", odgovorio da Martinović mora da nauči podelu vlasti, te da shvati da Heterlendom ne treba on da se bavi, nego tužilaštvo.

SNS: Anketni odbor za izbore

Srpska napredna stranka podnela je i zvanično u skupštinsku procedure predlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica iI okolnosti vezanih za dešavanja tokom izbornog i postizbornog procesa, pritiscima na državne organe i pokušaje lažiranja naoredne volje, sa predlogom da se donese po hitnom postupku.

Zadatak Anektnog odbora je da sagleda činjenice i okolnosti vezane za dešavanja tokom izbornog i postizbornog procesa i utvrdi da li je bilo pritisaka na državne institucije i da li je bilo lažiranja narodne volje.

Anketni odbor je dužan da zadatak izvrši u roku od 120 dana od konstituisanja, a dužan je da podnese Skupštini Srbije izveštaj sa predlogom mera.

Predloženo je da Anketni odbor čine po jedan poslanik iz svake poslaničke grupe u Skupštini Srbije, koga odredi predsednik poslaničke grupe, da prvu sednicu saziva predsednik parlamenta.

Anketni odbor, kako piše u predlogu, ima pravo da traži od državnih organa i organizacija podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzme izjave od pojedinaca koje su mu potrebne za vršenje zadatka.

U polemiku se uključila i Gojkovićeva, koja je, nezadovoljna načinom na koji vodi sednicu, kritikovala Mićunovića jer je Pajtiću dao reč i pozvala ga da prepusti vođenje sednice.

"Izgubili ste konce. Sednica više ne liči ni na šta. Dali ste Pajtiću repliku pola sata nakon Martinovićevog izlaganja samo zato što vam je predsednik stranke. Nemate ni trunke viteškog, gospodskog i džentlmenskog", navela je Gojković, nakon čega joj je Mićunović isključio mikrofon.

Mićunović je na to odgovorio da prvi put u životu vidi da neko po svaku cenu hoće vlast i pre nego što je izabran.

"Vi hoćete opstrukciju sednice, ali ja imam odlične živce i kondiciju i ja ću ovo privesti kraju", rekao je Mićunović i nedugo posle toga odredio pauzu.

Martinović je tokom popodneva imao verbalni sukob i sa poslanikom DS Balšom Božovićem, a jedna od tema je bila i ta što je Božović uporedio skupštinu sa Orvelovom knjigom "Životinjska farma".

Martinović je to nazvao uvredom, a u raspravu su se uključili i drugi poslanici SNS, pa je tako Marjan Rističević odgovorio da bi oni koji pričaju o životinjama trebalo da provere da nisu ispred ogledala.

Vučić podneo ostavku na dužnost poslanika

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obavestio je danas parlament da podnosi ostavku na dužnost narodnog poslanika u novom sazivu parlamenta izabranom na izborima 24. aprila.

Ostavku na dužnost narodnog poslanika podnela je i Ljiljana Đurović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Rasprava o izboru Gojkovićeve počela je u petak, nakon što su potvrđeni mandati 11. saziva republičkog parlamenta, da bi je predsedavajući sednicom Mićunović prekinuo u 20 sati.



O opstrukciji izbora Maje Gojković i psovkama

Martinović je izjavio da DS namerno opstruiše izbor Maje Gojković misleći, kako kaže, da će time da nanese štetu SNS.

"Mislim da su danas građani mogli da vide u direktnom prenosu kako izgleda kad Bojan Pajtić i DS pokušavaju da spreče da se Gojković izabere za predsednika parlamenta", rekao je Martinović novinarima u parlamentu nakon što je predsedavajući odredio pauzu od deset minuta i pozvao na konsultacije šefove poslaničkih grupa.

Martinović se tom pozivu nije odazvao, jer su, kako je rekao, to ljudi s kojima ne možete ni o čemu da se dogovorite.

"Sa kim da se dogovorimo, sa onima koji psuju? Ja bih bio proglašen za najveću političku hulju i bitangu da sam opsovao. Kako da se dogovorimo, pa jesmo li se dogovorili u petak", rekao je Martinović.

Martinović je rekao i da je neverovatno da Mićunović nije opomenuo svog stranačkog šefa Bojana Pajtića, kada je opsovao, a što se čulo u direktnom televizijskom prenosu, dodajući tome i kritike na račun predsedavajućeg koji, kako tvrdi, ne daje reč poslanicima SNS.

"Daje reč poslanicima DS, da vređaju i tako ceo dan i konstantno nam preti kako će sednicu da prekine u 20 sati i spreči izbor Maje Gojković", rekao je Martinović.

Takvo ponašanje, prema njegovim rečima, pokazuje kakav je odnos DS prema skupštini i pokazuje da "je DS ista kao i 2000. godine, kada su palili skupštinu, iznosili fotelje, umetničke slike..."

On je dodao da je SNS juče pokazala dobru volju i da omogući opoziciji da imaju potpredsednike i predsednička mesta u nekim ključnim odborima.

"Ali izgleda da reč DS ne vredi", rekao je Martinović i dodao da će SNS nastaviti sa se bor jer su ih građani birali da se bore, a ne da ćute.

On je ponovio da sednica može da traje i "pet dana", ali da će doći dan za glasanje, te da DS neće moći da spreči izbor Maje Gojković.

Zaključio je da je jedini krivac za dosadašnji tok rasprave upravo predsedavajući, koji, smatra Martinović, vodi računa samo o stranačkim interesima.

"Pajtić je danas opsovao, a da je to uradio neko od poslanika SNS, društvene mreže bi gorele kako primitivni naprednjaci psuju", uveren je Martinović.

Pajtić: Nisam psovao, fiziološki sam reagovao na optužbe

Pajtić je izjavio da nije istina da je tokom izlaganja opsovao u parlamentu, već da je "za sebe", posle izlaganja i mimo zvaničnog dela, fiziološki reagovao na optužbe da je od dece sa posebnim potrebama ukrao novac.

Pajtić je novinarima u parlamentu rekao da poštuje dostojanstvo parlamenta i da mu je žao što se čulo nešto što je rekao za sebe.

"Mislim da niko normalan i niko pri zdravom razumu ne bio ostao hladnokrvan kada se ponavlja tako užasna i odvratna optužba da je ukrao od dece sa posebnim potrebama i ni od koga se to ne može očekivati", rekao je Pajtić.

On je rekao i da se rasprava o izboru predsednika parlamenta pretvorila u maltretiranje opozicije i da pokazuje kako će se vlast ophoditi prema opoziciji ubuduće.

Kako je dodao, DS je sve vreme meta napada - da su kriminalci, da su palili skupštinu, krali od bolesne dece...

"Onda morate da reagujete. Ideja vlasti je da spočitava opoziciji. Mi, ako nismo napadani, nemamo nameru nikoga da vređamo", rekao je Pajtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.