Gojković: Verujem u dogovor o datumu pokrajinskih i lokalnih izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2016, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Verujem u dogovor o datumu pokrajinskih i lokalnih izbora

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je za Radio-televiziju Vojvodine da dobro sarađuje sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, te da veruje da će sa njim usaglasiti i datum o održavanju pokrajinskih i lokalnih izbora.

"Bilo bi najekonomičnije da pokrajinski i lokalni izbori budu održani istog dana", rekla je Gojković u emisiji Politbiro RTV-a.

Na pitanje da li je moguće da istog dana budu i vanredni republički izbori, ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovorila da se o toj opciji uopšte nije razgovaralo.

Komentarišući zahteve opozicionih stranka koje traže dogovor o fer izborima, kazala je da joj nije jasno šta im to uopšte znači.

"DS je vladajuća stranka u Vojvodini i oni komuniciraju sa medijima, a ne sa onima kojima se obraćaju. To su metodi političke boreb DS koji više nisu razumljivi ni njihovim članovi, a izbori će biti kao i do sada: fer i demokratski, i u skladu sa svim pravilima. Nadam se da oni ne spremaju neku prevaru u Pokrajini", istakla je Gojković.

Upitana da li će se u novi izborni ciklus ući a da nisu završeni postupci za krađu glasova na prethodnim izborima, ona je ocenila da političari ne treba da komentarišu sudske postupke, već da to treba ostaviti pravosuđu.

Gojković je kazala da će izborna kampanja koja će uslediti za nekoliko meseci povodom pokrajinskih i lokalnih izbora obeležiti u raspravu u parlamentu, ali da neće ugroziti zakonodavni rad Skupštine.

"Sigurno će se parlamentarna rasprava koristiti i za izbornu kampanju, jer mi smo političari a ne doborovoljno pevačko društvo. Ne verujem da će to otežati rad parlamenta, jer predsedavajući mora da pusti i debatu i da usmeri raspravu ka zakonskim predlozima", kazala je ona.

Prema njenim rečima, u narednoj godini parlament očekuje usaglašavanje brojnih propisa sa zakonodavstvom Evropske unije.

"Poglavlja 35 i 32 su već otvorena, a za nekoliko meseci očekujemo otvaranje poglavlja 23 i 24, i uloga parlamenta tu je veoma značjan. Mi smo utvrdili osnove pregovaračkih poglavlja i kontrolori smo onoga što u tom pogledu radi Vlada, a imamo i odličnu saradnju sa civilnim društvom", ocenila je.

Maja Gojković, koja je članica predsedništva Srpske napredne stranke, nije želela da se izjašnjava o tome da li će se na predstojećoj stranačkoj izbornoj skupštini u februaru kandidovati za potpredsednicu SNS, niti da li bi prihvatila tu kandidaturu.

"Potpuno sam posvećena radu u parlamentu i nije mi važno da li ću postati potpredsednik stranke. O tome i ne razmišljam, zadovoljna sam pozicijom koju trenutno imam u SNS", rekla je ona.

Maja Gojković izjavila je da je zadovoljna radom parlamenta u 2015. godini, ocenjujući da je on bio dinamičan i sadržajan, te obeležen velikom angažovanošću parlamentaraca ne samo sednicama, već i radu po odborima i u parlamentarnoj diplomatiji.

"Bitno je i to da smo bili partenri Vladi Srbije u reforomama, pre svega u oblasti ekonomije, za šta smo dobili veoma dobre ocene i iz EU i od drugih međunarodnih zvaničnika. Uloga parlamenta tu je bila u donošenju zakona koji privlače investitore u Srbiju i tako omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i ja verujem da će 2016. godinu obeležiti upravo otvaranje novih radnih mesta", kazala je predsendica Skupštine Srbije.

Upitana zbog čega su brojni zakoni donošeni po hitnom postupku, ona je rekla da je to bilo u mnogo manjoj meri u odnosu na ranije sazive.

"Zakoni su usvajni u proceduri hitnog postupka samo kad je to bilo nužno, a ne kad je reč o sistemskim zakonima. Inače, Poslovnik ima izričitu odredbu da hitan postupak može uvek da se primeni kad se zakoni usaglašavaju sa zakonodavstvom EU", navela je.

Komentarišući statistiku po kojoj veliki broj poslanika uopšte ne učestvuje u parlamentarnoj debati, Gojković je rekla da joj nije jasno zašto se neki ljudi kandiduju za poslanike, a ne žele da debatuju. Ona je poručila i da bi bilo dobro da se u Srbiji smanji broj poslanika, jer bi parlament u tom slučaju bio ekonomičniji i efikasniji.

Rekla je i da se protivi usvajanju kodeksa ponašanja poslanika, uprkso tome što su psovke i uvrede svkodnevica u parlamentarnoj debati, a zbog toga što smatra da bi donošenje takvog kodeksa bilo protumačeno kao pokušaj SNS-a da ograniči pravo poslanika opozicije.

"Uostalom, ako neki nisu stekli vaspitanje u porodici i u školi, to se ne može ispraviti ni kodeksom ponašanja u parlamentu", ocenila je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Verujem u dogovor s Pastorom o datumu izbora

Izvor: Blic, 08.Jan.2016

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da dobro sarađuje sa predsednikom vojvođanskog parlamenta Ištvanom Pastorom, te da veruje da će sa njim usaglasiti i datum o održavanju pokrajinskih i lokalnih izbora..."Bilo bi najekonomičnije da pokrajinski i lokalni izbori budu održani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.